Vlada i resorno ministarstvo i naredne godine sufinansiraju boravak djece u vrtićima u KS

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila program sufinansiranja boravka djece u vrtićima u Kantonu Sarajevo za 2023/2024. školsku godinu.

Za ovu namjenu u Budžetu Kantona Sarajevo u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje je osiguran iznos od 12 miliona konvertibilnih maraka.

“Izuzetno smo ponosni što smo digitalizacijom procesa prijema djece u vrtićima napravili dobar okvir unutar kojeg možemo osigurati sufinansiranje boravka za svu djecu koja pohađaju privatne predškolske ustanove. Prema našoj procjeni, u skladu s pedagoškim standardima i normativima sada je to je oko 5.200 djece. Sufinansiranje za cjelodnevni boravak u privatnim vrtićima iznosiće kao i prethodne godine 200 KM, odnosno 100 KM za poludnevni boravak”, objasnila je resorna ministrica Naida Hota-Muminović ističući zadovoljstvo nastavkom ove prakse, uz širenje mreže kako privatnih predškolskih ustanova, tako i jačanja kapaciteta JU “Djeca Sarajeva”.

U junu će putem EMIS platforme biti oglašen konkurs za upis djece u vrtiće kako u javnim ustanovama “Djeca Sarajeva”, tako i u privatne predškolske ustanove.

Također, danas je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost za popunjavanje 62 radna mjesta na neodređeno vrijeme s punom, odnosno nepunom nastavnom normom u osnovnim školama i 14 radnih mjesta u srednjim školama.

“Cilj ove mjere jeste da se na prijedlog Komisije za zbrinjavanje radnika, radnicima za čijim je radom djelomično ili potpuno prestala potreba, omogući zbrinjavanje na neodređeno vrijeme u školama gdje za tim radnim mjestima postoje višegodišnje kadrovske potrebe. Na ovaj način doprinijet ćemo stabilizaciji nastavničkih kolektiva i reducirati prakse čestog mijenjaja nastavnika u toku nastavnog procesa”, poručila je ministrica  Hota-Muminović.

Radio AS