Vlada KS donijela odluku za uspostavljanje željezničke linije do Podlugova

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o uspostavljanju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi – Ilijaš -Željeznička stanica.

“Željeznički saobraćaj je od velike važnosti. Cilj nam je da unaprijedimo javni prevoz i smanjimo gužve, posebno u periodima kada smo počeli sa velikim projektima koji se čekaju godinama. Svaka općina našeg kantona nam je bitna i dužni smo raditi najbolje kako bismo omogućili direktne linije prema gradu bez bilo kakvih presjedanja”, rekao je ministar Adnan Šteta.

U ovoj godini je Vlada na osnovu prijedloga resornog ministarstva uspostavila željezničku liniju Pazarić-Željeznička stanica.

“Naši građani koriste voz, primjer koji imamo sa linijom za Pazarić se pokazao odličnim. Imamo dobru saradnju sa Željeznicama FBiH, stoga vjerujemo da će prepoznati značaj i linije do Podlugova i da ćemo postići dogovore koji će biti najbolji za građane, ali i za jačanje željezničkog saobraćaja”, dodao je ministar Šteta.

Kanton Sarajevo će, shodno Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, sufinansirati obavljanje usluga željezničkog saobraćaja do Podlugova.

Radio AS