Vlada KS odobrila nabavku novih oklopnih vozila, radarskih sistema i opreme za provjeru registracija

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, usvojila je danas zaključke o nabavci nove opreme i specijalnih vozila za potrebe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na sjednici su doneseni zaključci o pojačavanju kapaciteta opremljenosti Uprave policije vozilom za specijalne namjene (nabavka dva vozila), usvajanju projekta nabavke novih radarskih sistema, kao i usvajanju projekta nabavke opreme za realizaciju elaborata sistema za provjeru i akviziciju registarskih tablica (SPARTA)-II.

“Iz dana u dan radimo na jačanju naše policije jer jaka policija garant je sigurnosti naših građana”, poručio je danas ministar Admir Katica i pojasnio koja vrsta opreme će biti nabavljena.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo kreće u nabavku novih radarskih sistema sa foto registracijom, a u cilju smanjenja obima kršenja saobraćajnih propisa i broja saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Kao što smo već najavljivali, ovi radari bit će postavljeni duž glavne saobraćajnice, od Ilidže do Baščaršije, bit će multifunkcionalnog karaktera, te će uz visoku rezoluciju imati mogućnost očitavanja i analize registarskih oznaka vozila. Novi radari će biti postavljeni na vidljivim mjestima uz lako uočljive boje koje će imati preventivni karakter”, izjavio je ministar Katica. Za nabavku novih radarskih sistema bit će utrošeno 1,5 miliona KM.

Govoreći o nabavci novih specijalnih oklopnih vozila, ministar Katica je pojasnio da se radi o nastavku projekta nabavke specijalnih borbenih oklopnih vozila (blindirano vozilo), što će doprinijeti poboljšanju efikasnosti, mobilnosti i profesionalnosti policijskih službenika.

“Mi smo u 2023. godini zaključili ugovor za nabavku tri specijalna oklopna vozila čija se isporuka očekuje veoma brzo, te pokrenuli nabavku još dva. U ovoj godini smo planirali nabavku još dva specijalna oklopna vozila, čime bismo u konačnici policiju pojačali sa sedam oklopnih vozila”, pojasnio je ministar.

Nabavka oklopnih vozila dodatno će uticati na povećanje sigurnosti građana Kantona Sarajevo i efikasnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo na terenu, smanjiti broj nasilnih i rušilačkih javnih skupova, onemogućiti oštećenja i uništenja materijalnih dobara građana, smanjiti broj angažovanih policijskih službenika i samim tim opravdati investiciju koja iznosi 2,7 miliona KM.

Uprava policije MUP-a KS pripremila je projektnu dokumentaciju i za projekat “Nabavka opreme za realizaciju elaborata sistema za provjeru i akviziciju registarskih oznaka (SPARTA)-II” . Ovaj sistem proširit će se na još 20 novih lokacija.

Dosad je prioritet bilo pokrivanje videonazorom ulaza i izlaza iz Kantona Sarajevo, te postepeno proširenje sistema na pristupne puteve i prioritetne lokacije. Stoga je za 2024. godinu planirano fokusiranje na alternativne prilaze, unutrašnjost grada i postavljanje analitičkih kamera na gradskim saobraćajnicama i u gradskim naseljima, a sve u svrhu prevencije i smanjenja kriminala i saobraćajnih nezgoda. Vrijednost projekta je 700.000 KM.

Radio AS