Volite mineralnu vodu? Stručnjaci otkrili kako djeluje na naše zdravlje

Je li gazirana voda jednako dobra kao i obična voda? Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, odgovor glasi: “Ni blizu!”.

“Gazirana voda ima zanemariv efekat na hidraciju organizma u poređenju s običnom vodom”, rekao je ovaj profesor, inače jedan od autora studije iz 2016. koja je upoređivala hidrirajuće učinke raznih napitaka.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica Jen Baum kaže da gazirana voda može biti odličan izbor za svakoga ko nije ljubitelj obične vode.

“Radije bih da se ljudi hidriraju napicima u kojima uživaju, nego da ne piju dovoljno tekućine tokom dana”, ističe ona za BuzzFeed.

Nažalost, kada je riječ o zubima, stomatolog Cerisa Moncayo ima loše vijesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljični dioksid u ugljičnu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu caklinu, pojasnio je.

“Caklina je vanjska zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna caklina ugrožena, to dovodi do niza stomatoloških problema, poput karijesa, oslabljenih zuba ili osjetljivosti”, zaključio je Moncayo, prenosi N1.

Radio AS