Vučko na ulicama Sarajeva proslavio 38. rođendan i godišnjicu ZOI

Vučko, zvanična maskota Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine, danas je šetnjom kroz grad i druženjem s građanima proslavio 38. rođendan.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI’84 Aldin Smajkan pozvao je građane da posjete olimpijske planine Bjelašnicu i Igman kako bi Sarajevo zadržalo olimpijski duh i nakon 38 godina.

“Želimo posjetiti mlade generacije šta je Olimpijada i kako je to nekada izgledalo”, istakao je.

Smajkan je naglasio da su povodom proslave godišnjice organizirali niz zanimljivog sadržaja, te da između ostalog, Bjelašnica danas skijašima nudi 50 posto sniženje na ski-karte.

Dodao je da su u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevom i lokalnim samoupravama osigurali i besplatno klizanje na Skenderiji kao i besplatnu posjetu Olimpijskom muzeju BiH.

Smajkan je naglasio da su organizirali i niz sadržaja na Igmanu, među kojima je i trening za posjetioce u nordijskom skijanju.

Vučka je kreirao slovenski slikar Jože Trobec iz Kranja, a odabran je među mnogobrojnim prijedlozima, tačnije 836. U medijima, reklamama i spotovima, Vučko se oglašavao povikom “Sarajevoooooooo”, a glas mu je posudio Zdravko Čolić.

Prema navodima Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), maskota je, na neki način, dovela da se vuk, koji je do tada u ovoj regiji smatran opasnim, zavoli.

Radio AS