Započeli radovi na sanaciji dijela Kranjčevićeve ulice

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Rad” započeli su radove na sanaciji dijela Kranjčevićeve ulice, i to na dionici između ulica fra Anđela Zvizdovića i Tešanjska.

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu obezbijedila 667.467 KM. Glavni projekat sanacije pomenute dionice saobraćajnice i trotoara u dužini od 360 metara je uradilo Javno preduzeće “Zenica”, dok je za nadzor zadužena firma “Energoinvest” d.d. Sarajevo. 

Radovi su prvo započeli duž trotoara od Tešanjske ulice sa uklanjanjem starih oštećenih ivičnjaka i konstrukcije trotoara, te sa ugradnjom nove tamponske podloge. Projektom je planirana ugradnja 1.780 metara novih betonskih ivičnjaka, kao i 2.500 metara kvadratnih dva nova sloja asfalta duž kolovoza, odnosno 2.400 metara kvadratnih novog asfalta duž trotoara.

Za adekvatnu odvodnju površinskih voda planirana je ugradnja novog drenažnog sistema sa ugradnjom 14 uličnih slivnika, te nivelisanjem 56 šahtova, slivničkih rešetki i šibera za vodu. Na kraju radova je planirano iscrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije. 

Za sprečavanje nepropisnog parkiranja motornih vozila planirana je ponovna ugradnja 20 obnovljenih zaštitnih željeznih stubova. 

Projektu sanacije dijela Kranjčevićeve ulice je prethodila druga faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na dijelu od ulice Halida Kajtaza do ulice Fra Anđela Zvizdovića. Radove su zajedničkim sredstvima finansirali Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. 

Da podsjetimo, Općina Centar je za realizaciju prve faze rekonstrukcije Kranjčevićeve ulice, na dijelu između ulica Alipašina i Fra Anđela Zvizdovića u dužini od oko 460 metara izdvojila 517.300 KM.

Radio AS