Zapošljavanje boračke populacije Ministarstvo sufinansira sa oko 670.000 KM

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas ugovore o dodjeli  sredstava s poslodavcima koji su ispunili kriterije javnih poziva ovog ministarstva za sufinansiranje zapošljavanja pripadnika braniteljske populacije i članova njihovih porodica, kao i održavanja zaposlenosti u boračkim zadrugama na području KS za 2023. godinu.

Kako je istakao ministar Osmanović, sredstva se dodjeljuju na osnovu dva programa mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije i održavanja njihove zaposlenosti, koje je usvojila Vlada Kantona Sarajevo za ovu godinu, kao i okončanih procedura javnih poziva Ministarstva za boračka pitanja.

“Za sufinansiranje zapošljavanja 55 pripadnika boračke populacije za 44 poslodavca koji su ispunili kriterije javnog poziva iz Budžeta KS će biti izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 495.000 KM, dok je za održavanje zaposlenosti u boračkim zadrugama izdvojeno 174.380 KM, nakon okončane procedure javnog poziva”, istakao je ministar Osmanović.

Naglasio je i kako je intencija Ministarstva da se sredstva za ove svrhe uvećavaju u narednom periodu, kako kroz ove programe, tako i programe u saradnji sa drugim kantonalnim ministarstvima.

Ministar Osmanović je pojasnio da se na Javni poziv za realizaciju mjere sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama prijavilo 10 zadruga. Kroz program podrške ovom programu, nakon okončane procedure javnog poziva, izdvojena su sredstva za sufinansiranje mjesečnih plaća i zakonom propisanih poreza i doprinosa za 82 radnika koji su zaposleni u boračkim zadrugama od ranije.

“Na javni poziv za sufinansiranje poslodavaca s područja našeg kantona, sa zadatakom da provođenjem programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanjem već kvalifikovanih kadrova koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih, zaposle pripadnike ove populacije i članove njihovih porodica prijavila su se ukupno 52 poslodavca. Prihvaćene su aplikacije 44 poslodavca koji su ispunjavali definisane uvjete, od kojih je njih 32 prvi put apliciralo na ovaj javni poziv. Korisnici sredstava po ovom programu će zaposliti 55 članova braniteljske populacije i članova njihovih porodica”, obrazložio je ministar.

Azem Kaljanac iz Udruženja boraca “Zadruga Kantona Sarajevo”, jedan od potpisnika ugovora, zahvalio je resornom ministarstvu i Vladi KS na  kontinuiranoj podršci radu i opstanku boračkih zadruga.

“Bez ove podrške u posljednje četiri godine, pitanje je da li bi bio ovaj broj zaposlenih u boračkoj populaciji, obrtima i boračkim zadrugama. Svaka pomoć nam je potrebna, a u dogovoru s ministrom Osmanovićem u narednom periodu ćemo ići u složenije projekte, uz veću podršku Ministarstva”, istakao je ovom prilikom Kaljanac.

Zahvalnost za poticajna sredstva je iskazao i Nihad Džanko, vlasnik autoservisa u kojem će biti zaposleni pripadnici boračke populacije, a koji je istakao kako ga raduje da vlasti na ovaj način prepoznaju i vrednuju poslovanje i manjih obrtnika u KS.

Radio AS