Završena sanacija Trga Oslobođenja u centru Sarajeva

Nakon godinu dana od početka radova konačno su privedeni kraju radovi na sanaciji Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović na području starogradske općine u Sarajevu.

Dugo vremena ovaj prostor je predstavljao pravo ruglo u centru glavnog grada BiH i nije bio u funkciji za korištenje.

No, to je sada prošlost s obzirom da je trg popločan novim pločama od prirodnog kamena, izvršeno je uređenje svih zelenih površina kao i spomen-bista koje se nalaze na njima, uređen je centralni dio sa novim kamenim oblogama, te postavljene nove klupe.

Građani su dobili i novu šahovsku tablu na trgu koja je oduvijek bila omiljeno mjesto okupljanja i zabave starijih generacija. U novom ruhu i sa mnogo boljom infrastrukturom Trg oslobođenja-Alija Izetbegović spreman je da dočeka svoje građane kao i sve goste našeg grada, ali i da bude mjesto gradskih dešavanja.

“Općina Stari Grad Sarajevo poziva građane da ponovo kao nekad uživaju u obnovljenom Trgu oslobođenja-Alija izetbegović i okupljaju se na jednom od najljepših mjesta u našem gradu. Istovremeno, upućuje se poziv i svim organizatorima kulturno-zabavnih sadržaja da koriste ovaj prostor u skladu s njegovom namjenom i da dostave prijedloge za održavanje sadržaja koji će obogatiti ljetnu turističku ponudu grada”, saopćeno je iz općine.

Kako saznajemo preostali su još sitni radovi poput farbanja dijela klupa koje se danas završava i impregnacija ploča koja će se uraditi sutra u jutarnjim satima.

Sanacija Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović je počela u augustu 2021. godine. Radovi su, nakon višemjesečne pauze zbog niza sporova između nekoliko nadležnih organa, nastavljeni sredinom maja ove godine.

Općina Stari Grad je prvobitno namjeravala rekonstruisati cijeli Trg oslobođenja – Alija Izetbegović, što je podrazumijevalo i gradnju podzemne garaže. Planirano je bilo da se sačuvaju samo ona stabla koja bi se nalazila izvan gabarita podzemne garaže.

Međutim, veći broj građana suprotstavio se ovako predloženom projektu. Nacrt urbanističkog projekta nije bio prihvatljiv ni Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Da rekonstrukcije neće biti bilo je jasno kada je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju općina Stari Grad i Centar. Lokalna zajednica se zbog toga odlučio na sanaciju trga.

O važnosti ovog trga, svjedoči i njegova historija duga više od 140 godina. Trg je sagrađen davne 1881. godine zajedno sa današnjim Domom Oružanih snaga BiH koji se tada zvao Oficirska kasina. Trg je nosio naziv Oficirski trg i čak i u to vrijeme je bio mjesto održavanja najvećih gradskih skupova i manifestacija.

S godinama se mijenjala njegova namjena, ali i nazivi koje je nosio. U periodu između dva svjetska rata nosio je naziv po bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, a kasnije Trg slobode, da bi 1948.godine bio preimenovan u Trg oslobođenja. Skupština Kantona Sarajevo donijela je u oktobru 2005.godine odluku da se trg nazove Trg oslobođenja – Alija Izetbegović.

Davnih osamdesetih godina na trgu su postavljene spomen-biste bosanskohercegovačkim književnicima: Ivi Andriću, Maku Dizdaru, Skenderu Kulenoviću, Meši Selimoviću i drugima i one se i danas nalaze na ovom prostoru, obnovljene i uređene nakon završetka obnove trga. Kako bi ovo mjesto i dalje bilo odraz poštovanja prema kulturi, tradiciji i bogatoj bosanskohercegovačkoj književnoj historiji, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, na inicijativu Društva pisaca BiH, donio je odluku da se na trgu postavi i bista književnika Alije Isakovića jer se ove godine navršava 90 godina od rođenja ovog velikog bh. pisca, kao i 50 godina od izdavanja njegovog “Biserja” – prve antologije bošnjačke književnosti. Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je 15.000 KM za izradu biste pisca Alije Isakovića koja će na trgu biti postavljena sljedeće sedmice.

Na trgu je sačuvana i skulptura Multikulturalni čovjek, spomenik koji je italijanski umjetnik Francesko Perillia poklonio gradu, a koji simbolizuje otpor građana Sarajeva agresiji.

Radio AS