Zbog protesta večeras izmjena saobraćaja kod zgrade OHR-a u Sarajevu

Zbog najavljenih protesta koji se održavaju večeras u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zbog odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav FBiH doći će do privremene izmjene saobraćaja.

Ministarstvo saobraćaja KS dalo je saglasnost SDP BiH za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnice Zagrebačka – krajnja saobraćajna traka koja se prostire neposredno naspram zgrade OHR-a.

Uz saglasnost MUP-a KS, saobraćaj će biti obustavljen u vremenu od 19 do 21 sat.

SDP je kao razlog je naveo održavanja mirnih protesta s ciljem skretanja pažnje javnosti na štetne posljedice donošenja izmjena Ustava BiH, te Izbornog zakona BiH.

Privremena izmjena režíma saobraćaja sastoji se od potpune obustave motornog saobraćaja u dijelu kolovoza ili punom profilu saobraćajnice u skladu sa procjenom MUP-a KS, gdje će se, u tom slučaju, saobraćaj usmjeravati alternativnim pravcima.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno završetka protesta bit će uspostavljen redovni režim saobraćaja.

Po rješenju ministarstva, organizator protesta treba osigurati prisustvo nadležne policijske uprave, koja će vršiti upozorenja i usmjerenja saobraćaja, te osigurati siguran prolaz pješaka i njihovu zaštitu.

Radio AS