Željko Petrović je novi trener Zrinjskog

Danko Šulenta, izvršni potpredsjednik mostarskog kluba, obratio se javnosti na jučerašnjem predstavljanju novog trenera.

Šulenta je istakao kako će dolazak Petrovića biti dodatni pogon Zrinjskom da i u ovoj sezoni osvoji titulu prvaka.

Želim se zahvaliti i svim našim dosadašnjim trenerima jer bez njihovog sudjelovanja u rastu ovog kluba, sigurno ne bismo bili na pozicijama koje ovaj klub zauzima u BiH i regiji, ali mogu reći i u Evropi. Ne govorimo bez razloga ‘Mostarski, evropski Zrinjski’. Mogu reći da sam na to ponosan i bit ću sigurno ponosan i nakon ove sezone“, rekao je Šulenta za medije.

Još je dodao:

Naši ciljevi su poznati i oni su uvijek najviše. Ove godine se svim sportskim silama moramo izboriti za devetu titulu koja će još jednom potvrditi veličinu i snagu ovog kluba. Jednako tako, naše aktivnosti će biti usmjerene na osvajanje Kupa BiH. Samim tim će nam se otvoriti put da u Evropi ponovno napravimo nešto veliko. Uspjeli smo se prošle sezone pozicionirati i izboriti dodatni koeficijent u UEFA-inim takmičenjima. Postigli smo značajan napredak kad je u pitanju napredak klubova i tu smo među deset klubova u Evropi.”

Petroviću je uručen dres s brojem devet kao simbol njihovog cilja da osvoje deveti naslov prvaka.

Novi trener Zrinjskog iskazao je svoje zadovoljstvo što je dobio šansu da predvodi mostarski klub:

Vrlo sam ponosan što sam trener u jednom ovakvom klubu koji u regiji ima ogromnu reputaciju. Osam puta prvak, dva Kupa. Ovo što je klub napravio iskorak u Evropi je za veliki respekt upravi i svim trenerima koji su ovdje radili. Neke od trenera koji su ovdje bili poznajem, u kontaktu sam s njima i prijatelji smo dugo godina. Klub je napravio ogroman iskorak u svim segmentima. Zrinjski je krenuo ne od nule, nego od minus deset i sada je došao do toga da je klub koji se itekako cijeni. Sjećam se kada sam bio trener Utrechta da smo klub preuzeli na 15. mjestu, a onda smo izborili Evropu. Bio sam gost Utrechta na utakmici kada ih je Zrinjski izbacio. Rekao sam im da ih treba biti sramota jer jedan njihov igrač košta kao cijela ekipa Zrinjskog. Ne govorim to s podcjenjivanjem.

Prvo me nazvao Ivan Beus i moram reći da mi je s njim bilo puno lakše nego s Dankom Šulentom jer on nije lak za pregovore. Odmah sam rekao da pristajem. Naravno, svi mi radimo za novac i da prehranimo svoje porodice. No, ja nisam ovdje došao da bih zaradio. Toliko sam sretan ovdje kao da sam potpisao za klub iz engleske Premier lige. Dočekan sam na jedan gospodski način i na način kako to rade veliki klubovi. Radio sam u Engleskoj, u njemačkoj Bundesligi, u Portugalu, ali ovo mi je jedan od najdražih potpisa u karijeri. Nisam došao da budem treći, četvrti ili peti. Može se dogoditi neki peh da budemo drugi, ali sam došao da budemo prvi“, dodao je.

Predstavljanje novog trenera Zrinjskog, možete pogledati u narednom videu:

Ena Kurtović