Sarajevo: Svečano obilježen početak nove školske godine

Foto: Općina Ilidža

Nova školska godina počela je danas u većem dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno u sedam od deset kantona u Federaciji BiH te u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

U školske klupe danas su sjeli učenici u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom kantonu, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo te Kantonu 10. Izuzetak su Gimnazija i Mješovita srednja škola u Sanskom Mostu, gdje će nastava početi 9. septembra, a zbog tragičnog događaja koji se desio 21. avgusta ove godine.

Školska godina u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom kantonu te Posavskom kantonu počinje 9. septembra, i to zbog iznimno visokih temperatura koje su uzrokovale odgodu početka nastave. Podaci o broju učenika i prvačića u Federaciji BiH još nisu potpuni, jer nisu sva kantonalna ministarstva objavila te informacije.

Ipak, može se uočiti da se trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola i dalje nastavlja. 

U Kantonu Sarajevo ove će godine prvi put u školske klupe sjesti 4.300 osnovaca, što je nešto manje u prošlu godinu, kada je u ovom kantonu upisan 4.451 prvačić.

Početak nove školske godine svečano je obilježen u svim sarajevskim opštinama

Opština Stari Grad

Opštinski načelnik Irfan Čengić posjetio je danas svih šest starogradskih osnovnih škola, kao i JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ‘”Mjedenica”.

Svaka škola tradicionalno je priredila posebnu svečanost za svoje prvačiće. Općina Stari Grad za svakog od 238 prvačića je obezbijedila ruksak i osnovni školski pribor.

Načelnik Irfan Čengić izrazio je veliko zadovoljstvo što je prvi radni dan u mjesecu septembru proveo sa starogradskim prvačićima, nastavnicima i roditeljima povodom početka nove školske godine.

Foto: Općina Stari Grad

“Svim prvačićima uručili smo školski pribor. Vlada FBiH i Vlada KS su svim razredima osigurali besplatne udžbenike, a to je mjera za koju smo se godinama morali boriti. Uveden je i sistem subvencija za produženi boravak. Ispunili smo cilj iz Strategije razvoja Općine i u svim školama će biti uspostavljen produženi boravak, a Općina stoji na raspolaganju za podršku u funkcionisanju boravka. Sport je važan u odrastanju djece, a nakon četiri godine pauze pokrećemo sportske lige osnovnih škola.

Nastavljamo stipendiranja, užine i ekskurzije za djecu iz socijalno ugroženih porodica. U ovom periodu, ulažemo 7 miliona KM u opremanje osnovnih, srednjih škola i fakulteta u Starom Gradu. Za ove projekte l osigurali smo podršku viših nivoa vlasti jer sami ne bismo mogli“, poručio je načelnik Čengić te čestitao i poželio mnogo sreće svim roditeljima i njihovim prvačićima.

Opština Centar

Prvog dana nove školske godine Općina Centar je za sve prvačiće iz osnovnih škola sa svog područja tradicionalno organizovala podjelu školskog pribora i ruksaka za početak novog razdoblja u njihovom životu.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno pomoćnicom načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević, tokom dana obišao mališane koji su danas prvi put sjeli u školske klupe. 

Načelnik Mandić je svim školarcima poželio sretan početak školske godine uz želju da postanu uspješni ljudi koji će ovu zemlju voditi naprijed.

“Velika mi je čast da sam ovdje sa vama na današnji dan koji je važan korak u vašem životu i prilika za mnogo uzbudljivih iskustava i novih prijateljstava. Neka vam školovanje bude putovanje ispunjeno znanjem, smijehom i srećom. Uvijek se trudite, postavljajte ciljeve i nikada ne prestajte rasti, jer znanje je vaš ključ za budućnost. U ime Opštine Centar i svoje lično ime želim vam sretan početak najljepšeg razdoblja u vašem životu, a znajte da ćemo mi biti tu, da vas podržimo i pomognemo da ostvarite svoje ciljeve i snove”, poručio je Mandić.

Foto: Općina Centar

Da podsjetimo, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica u ovogodišnjem budžetu obezbijedila je finansijska sredstva u iznosu od 50.000 maraka za nabavku ruksaka i školskog pribora za 635 prvačića (330 dječaka i 305 djevojčica).

Za sve mališane koji su upisani u prve razrede osnovnih škola na području Centra pored ruksaka obezbijeđen je i pribor u koji spada: pernica sa priborom, crtaći blok, kolaž papir, voštane bojice, vodene bojice, plastelin, sveske i podloga za likovno.

Imajući u vidu da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, Općina Centar godinama redovno izdvaja iz svog budžeta značajna finansijska sredstva za ovu najvažniju oblast društvenog života, iako ona još uvijek nije u općinskoj nadležnosti.

Općina Novo Sarajevo

Nova školska godina počela je danas, a prvi put u školske klupe novosarajevskih osnovnih škola sjelo je 760 prvačića.

Dobrodošlicu prvačićima danas su poželjeli stariji drugari uz prigodan program na školskim priredbama, a kao i prethodnih godina Općina Novo Sarajevo za sve đake prvake osigurala je prigodne poklone, nove ruksake sa školskim priborom.

Školske ruksake dobili su učenici prvih razreda deset osnovnih škola s područja Novog Sarajeva: Hrasno, Malta, Grbavica I, Grbavica II, Pofalići, Velešićki heroji, Kovačići, Čengić Vila I, Maarif International Schools Isa-beg Ishaković i Centar Vladimir Nazor.

Novosarajevske prvačiće danas je obišao i Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, uputivši im iskrene čestitke povodom polaska u školu.

Foto: Općina Novo Sarajevo

“Danas smo u prilici da sa đacima prvacima i njihovim roditeljima proslavimo polazak u osnovnu školu. Jedan svečan, divan dan za njih, a i za nas. U Novom Sarajevu je osam državnih osnovnih škola, jedna privatna i Centar Vladimir Nazor, što znači da smo za svu djecu, ne razdvajajući ih, osigurali iste uslove, iste ruksake i pribor”, istakao je Tanović.

I ove godine, Općina je školske ruksake osigurala i za učenike prvih razreda Edukativnog centra Nova Kasaba, koji je područna škola OŠ „Malta“, ali i za prvačiće  Prve osnovne škole „Srebrenica“ – Potočari.

Ovaj tradicionalni projekat Općina provodi u cilju pružanja podrške obrazovanju i unapređenju obrazovnog sistema, kao i da se svim prvačićima osiguraju jednaki resursi za uspješan početak najvažnijeg životnog poglavlja, a to je obrazovanje, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Ilidža

Prijem za ilidžanske prvačiće održan je danas na Trgu Četvrte viteške motorizovane brigade u organizaciji Općine Ilidža.

I ove godine, baš kao i prošle, na najvećem trgu u Kantonu Sarajevo zavijorila se zastava Bosne i Hercegovine. Uz onu na jarbolu, ilidžanski prvačići su kartonima sastavili još jednu zastavu naše domovine i tako uspješno riješili prvi školski zadatak.

Općina Ilidža se i ove godine pobrinula da nova generacija osnovaca zapamti svoj prvi dan škole i da ga veže uz simbole jedine nam domovine.

Nove đake prvake, njihove učitelje ali i brojne roditelje pozdravili su Naida Hota-Muminovića, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Foto: Općina Ilidža

“Nismo danas ovdje zbog nas već zbog vas dragi naši prvačići. Vjerujemo da će ovo okupljanje, ovo vaše jedinstvo i ova manifestacija ostati kao jedno od najljepših sjećanja u vašim životima. Mi želimo da na ovaj način pokažemo koliko su jaki prvačići općine Ilidža kada ih sve skupimo na jednom mjestu i neka vam to bude poruka za cijeli život. Onoliko koliko se budemo družili i koliko budemo sarađivali i potpomagali se, toliko ćemo mi biti jaki a samim tim i naša domovina Bosna i Hercegovina”, rekao je Muzur, koji je prvačićima na kraju poželio puno novih prijateljstava, novih znanja i vještina.

Iskrenim željama načelnika Muzura pridružila se i resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

“Ovaj svečani dan pamtit ćete kroz vaš život. Želim vam da steknete nove drugove i da uvijek imate dobre učitelje za cijeli vaš život. Svim učiteljima, prosvjetnim radnicima i roditeljima želim sretan početak nove školske godine”, kazala je ministrica Hota-Muminović.

Druženje prvačića s maskotama, pjevanje i plesanje s Elvirom Lilom Hadžijamakovićem, uz izrečenu “zakletvu” upotpunile su dvije muzičke numere koje su na kraju prijema za prvačiće izveli učenici Treće osnovne škole, a svih 762 prvačića dobili su simbolične poklone koje je za njih pripremila Općina Ilidža.

Radio AS