Mesihović: Sufinansiranje boravka studenata u Zaostrogu, podrška procesima inkluzije

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović potpisala je s direktorom Sportskog centra “Bossina” u Zaostrogu Davorom Matićem Sporazum o sufinansiranju boravka studenata s invaliditetom u ovom centru.

Ministarstvo već treću godinu sufinansira ovaj projekt koji je dao pozitivne rezultate u zaštiti mentalnog zdravlja i rehabilitaciji ovih studenata, njihovom umrežavanju i unapređenju generičkih kompetencija.

Važan dio projekta predstavlja unapređenje stručnih kompetencija studenata i studentica Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, Filozofskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu takođe pozdravlja ovakve aktivnosti.

“Ovaj projekt ne samo da omogućava studentima i studenticama da aktivno sudjeluju u radu i druženju, već i stvara inkluzivno okruženje koje je posebno za njih korisno. Želimo da svi studenti imaju jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje. Zajedničkim radom i podrškom nastavljamo graditi zajednicu koja cijeni raznolikost i promoviše mentalno zdravlje i inkluzivne projekte u našem društvu”, istakla je ministrica Mesihović.

Direktor Matić zahvalio se Ministarstvu na uspješnoj saradnji i naglasio važnost ovog projekta za mlade. Napomenuo je da Sportski centar “Bossina” raspolaže s 10.000 metara kvadratnih i da je jedan od najvrednijih objekata kojima raspolaže BiH, odnosno Kanton Sarajevo, u inostranstvu. Posjeduje objekt s 26 soba, restoran, kao i sportske terene za odbojku, košarku, mali nogomet i rukomet, te druge površine. Kao najbitniju stvar istakao je da je cjelokupan prostor prilagođen za ugodan boravak studenata.

Radio AS

Odgovori