Ademović na Kijev Investment Forumu u Briselu: Sarajevo stoji uz Kijev

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović jučer je, uime Grada Sarajeva, učestvovao na Kijev Investment Forumu 2023 koji je održan u Briselu.

Forum, u svom 8. izdanju, nastavlja igrati  ključnu ulogu u poticanju rasprava o održivom oživljavanju šire regije Kijeva. 

Ovogodišnja glavna tema, “Održivo oživljavanje šire regije Kijeva”, usmjerena je na raspravu o ratnim izazovima, saradnju između gradova i ulaganja u održivu transformaciju.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović bio je jedan od govornika prvog panela posvećenog isticanju značaja kontinuirane saradnje između gradova.

Pored predsjedavajućeg Ademovića, u sastavu prvog panela i teme “City to City Cooperation”, prisutnim su se, između ostalih, obratili i gradonačelnik Kijeva Vitaliy Klitschko te gradonačelnik Brisela Philippe Close.

U svom obraćanju, predsjedavajući Ademović podsjetio je prisutne da su potresne slike stradanja građana Ukrajine  otvorile stare rane građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koje još uvijek nisu u potpunosti zacijelile. Istakao je da su historije Sarajeva i Kijeva u mnogo aspekata slične te da je Sarajevo svjesno svega što Kijev i njegovi građani prolaze.

Dodao je da je lista gradova koji su se okupili da podrže Kijev impresivna.

“Mada se Sarajevo ne može mjeriti ni po broju stanovnika, ni po ekonomskoj snazi s ovim gradovima, postoje tri aspekta pomoći koje Sarajevo može ponuditi Kijevu. Pomoć  koju mala zemlja može pružiti, makar i simboličnu, pokazuje suosjećanje i činjenicu da smo na pravoj strani historije”, rekao je Ademović.

Istakao je da se prvi aspekt pomoći odnosi na iskustvo obnove grada koja će se intenzivno odvijati, zajedno s mirom u Ukrajini. Sarajevo se, kako je rekao,  godinama dizalo iz ruševina, neprekidno se gradilo i razvijalo, a obnova traje i danas.

Drugi aspekt je humanitarni. Sarajevo je učestvovalo u humanitarnim akcijama i iskazalo spremnost da bude tu za ljude koji su u stanju potrebe.  

Treći aspekt, po Ademovićevim riječima,  je predstavljanje modela institucionalne pomoći kroz nadležne institucije, što je uveliko pomoglo posebnim kategorijama civilnih žrtava rata.

“Mi, koji smo rat doživjeli na najgori način, bili smo izloženi ratnim zločinima, genocidu i uništavanju kulturno-historijskog naslijeđa, dokaza našeg postojanja. Stoga, nadamo se i težimo miru i duboko smo pogođeni patnjom civila širom svijeta. Pozivamo na prekid rata i sklapanje primirja u Ukrajini i svakom mjestu u svijetu”, rekao je Ademović.

Još jednom je naglasio spremnost Grada Sarajeva da nastavi s podrškom građanima Ukrajine.

“I ne zaboravite, Sarajevo stoji uz Kijev!”, istakao je na kraju svog obraćanja predsjedavajući Ademović. 

Radio AS