Aleja snajpera: Najtragičnije priče iz opkoljenog Sarajeva

U okviru Dana sjećanja koji će u Sarajevu trajati od 4. do 9. aprila pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo izložbom unutar modula memorija započeo je program obilježavanja 30. godina opsade Sarajeva, simbolično u Aleji snajpera.

U pitanju je izložba “Shooting in Sarajevo” autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija koji su uradili ovu izložbu na osnovu istoimene knjige koja je rađena kao projekat u periodu od 2015. do 2020. godine. Radili su je sa ciljem da posvete dio svog života i svog umjetničkog djelovanja Sarajevu i obilježavanju 30 godina od opsade Sarajeva.

“Sve fotografije su nastale na mjestima koja su bila najčešća mjesta stradanja Sarajki i Sarajlija od snajperskih hitaca pa smo zbog toga i postavili izložbu u Aleji snajpera da bude onda simbolično u odnosu na ono što je i prikazano fotografijama. Još jedna stvar koja je za nas značajna svakako a vezana je za ovaj projekat je činjenica da je njima na ovom projektu pomogao pokojni Jovan Divjak koji je zaista na neki način zaštitno lice grada Sarajeva pogotovu iz tog perioda tako da ova izložba kao i svi moduli Memorije osim tog umjetničkog djela ima i tu jednu etičku i sentimentalnu važnost za nas a nadamo se i za sve naše sugrađane zbog kojih ovo radimo”, kazala je Hana Bajrović programska menadžerica festivala Mess.

“Veoma nam je drago da ova izložba a koja je nastala na osnovu istoimene knjige uvrštena u program 30. godina od početka opsade Sarajeva. Drago nam je da se radi o izložbi naših zaista iskrenih prijatelja”, istakao je Nihad Kreševljaković.

Navodi kako ono što je suština izložbe fotografija jeste broj građana koji su stradali od snajperskih hitaca upravo u Aleji snajpera kada su iz Kasarne JNA ubijeni Samir Mešetović, mladi čovjek, muzičar a nakon toga i Silva Rizvanbegović. Istakao je kako je za građane Sarajeva priča o snajperima je jedna od najznačajnijih i najtragičnijih priča ovog grada.

Ono što je bila ideja Luigi Ottane i njegove ekipe jeste da ista riječ koja se koristi u pucanju i fotografiranju “shooting” u jednom smislu značila je oduzimanje života a u drugom besmrtnost koju predstavlja bilježenje događaja fotografskim aparatom.

“Jovan Divjak je učestvovao u ovoj knjizi i jedna od fotografija koje je on napravio u ratu nalazi se u njoj iz Hotela Holiday Inn odakle će se i početi sa snajperskim hicima ubistvom Olge Sučić i Suade Dilberović kada će zapravo i početi opsada grada Sarajeva”, dodao je Kreševljaković.

Naveo je kako je ovo ujedno i projekat sjećanja na Jovana Divjaka, velikana i velikog prijatelja festivala Mess i modula memorija.

“U knjizi se nalaze slike koje ovdje možete vidjeti na izložbi a napisani dio, tekstualni dio između ostalih radio je i Jovan Divjak. Nama je veoma drago da budemo danas tu i da se izložba održi baš danas ovdje u Sarajevu”, istakla je autorica Federica Moro.

Poručuje da je namjera projekta bila da se vidi kako je bilo lako vidjeti ljude koji hodaju ulicama grada i oduzeti im život snajperskim hicima. Autorima je izbor fotografija bilo mučno iskustvo te su se pitali kako su oni koji su pucali na nedužne građane Sarajeva birali koga će upucati a koga ne.

klix.ba

Radio AS