Austrijski bal 8. juna u sarajevskoj Vijećnici

Četvrti Austrijski bal u Bosni i Hercegovini biće održan 8. juna u sarajevskoj Vijećnici. Balsku bajku uveličat će 700 umjetnika iz Evrope, pijanista Rober Verner, a po prvi put nastupit će i Sarajevska filharmonija.

Na konferenciji za medije predstavljen je bogat repertoar, a zadovoljstvo što se balska tradicija nastavlja izrazila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, te ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Karić je najavila da više od 700 umjetnika širom Evrope dolazi u Sarajevo kako bi Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima, gostima iz regiona i Evrope ponudili novi sadržaj koji će obogatiti kulturnu scenu Sarajeva i cijele domovine.

“Prilika je ovo da još jednom pokažemo kako je naše Sarajevo srce Bosne i Hercegovine i kako je Bosna i Hercegovina srce Evrope. Mi Evropi pripadamo i geografski i kulturološki i ovo je samo još jedna lijepa prilika da se prisjetimo kako su uživalo u Vijećnici”, kazala je Karić.

Austrijska ambasada u BiH je i ove godine pružila podršku organizaciji sarajevskog bala.

“Ovaj bal treba da bude simbol uskih veza Austrije i BiH te simbol povezanosti glavnih gradova Beča i Sarajeva. Treba da bude pozitivna poruka građanima BiH da bar jedno veče mogu zaboraviti na svakodnevne brige”, poručila je Hartmann.

Također je i ambasador Sattler rekao da je kultura važan aspekt Evropske unije, jer kultura i umjetnost najlakše povezuju ljude.  

(tvsa.ba)

Radio AS