Bećirović: SFF, od glasa slobode iz opkoljenog Sarajeva, do autentičnog bh. kulturnog brenda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa direktorom Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovanom Marjanovićem i administrativnim direktorom SFF Dževadom Mujanom povodom Festivala koji se ove godine održava od 11. do 18. avgusta.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović istakao je tokom razgovora da će ovogodišnji SFF donijeti mnogo novih filmova, te dovesti brojne poznate i utjecajne goste.

I ove godine akcenat će biti stavljen na mlade autore, a SFF će zadržati prepoznatljivi koncept, istrajavajući na prikazivanju najboljih filmova u najboljim uslovima, stavljajući u prvi plan strateški razvoj bh. kinematografije i povezivanje regiona s ostatkom svijeta kroz filmske programe Festivala.

Bećirović je naglasio da je SFF autentičan bosanskohercegovački kulturni brend, koji je ustanovljen 1995. godine, kao glas slobode iz opkoljenog Sarajeva. SFF je danas najznačajniji festival filma u jugoistočnoj Evropi, koji skoro tri decenije u Bosnu i Hercegovinu dovodi najznačajnija imena iz svijeta filma.

Tokom trajanja SFF-a, Bosna i Hercegovina i Sarajevo su u središtu svjetske filmske javnosti, a ovaj festival privlači turiste iz cijeloga svijeta, dajući važan doprinos razvoju Bosne i Hercegovine i njenoj promociji u svijetu.

Stoga će Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, u skladu sa svojim ovlaštenjima i mogućnostima, pružiti svaku vrstu podrške ovom važnom kulturnom događaju.

Radio AS