Besplatne predstave za djecu i starija lica: Projekat Općine Centar i sarajevskih pozorišta

Danas je u prostorijama Narodnog pozorišta Sarajevo održana press konferencija na kojoj je najavljen projekat “Besplatne predstave za djecu i starija lica”, koji finansira Općina Centar.

Na konferenciji su se obratili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, direktor Narodnog pozorišta Edin Mustafić, direktor JU “Kamerni teatar 55” Senad Alihodžić, direktorica Sarajevskog ratnog teatra Maja Burazerović i direktor Pozorišta mladih u Sarajevu Ismir Fazlić. 

“Opština Centar ima privilegiju da se na njenom području nalaze sve važne institucije kulture i umjetnosti. Iako lokalna zajednica nema direktnu nadležnost nad ovim resorom, mi se rado odazovemo na pozive da podržimo rad naših pozorišta i drugih kulturnih institucija. Intenzivno radimo na tome da budemo prepoznati kao opština za mlade, ali u tim nastojanjima ne zanemarujemo veliki broj naših sugrađana treće životne dobi. Tokom protekle godine imali smo nekoliko hiljada mladih i naših građana treće životne dobi koji su prisustvovali besplatnim predstavama, što pokazuje koliku korist i vrijednost ima ovaj projekat. Opština Centar namjerava nastaviti sa realizacijom ovog projekta”, kazao je načelnik Mandić.

Direktori pozorišta predstavili su repertoare za naredni period koji će građani moći pratiti, ali i uputili veliku zahvalu Općini Centar za podršku u realizaciji planiranih aktivnosti.

“Koristim priliku da se zahvalim načelniku Mandiću i Općini Centar. Posebno nam je važno da imamo saradnju sa lokalnom zajednicom, a ovo je jedna od aktivnosti koja će dodatno motivirati i nas, ali i lokalnu zajednicu da vodimo računa o pozorišnoj umjetnosti. Karte koje će naši sugrađani dobiti su karte za sve dramske programe, operne i baletne predstave”, kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta.

“Općina Centar je i ove godine podržala Festival ‘Ruta’ koji nam počinje sutra i traje do 29. maja, a već večeras imamo zakazanu premijeru predstave ‘Potpuni stranci’ namijenjenu svim generacijama. Nakon toga sprema se i predstava ‘Femicid’, a na kraju godine spremamo i predstavu ‘Duet za jednog'”, poručio je direktor Kamernog teatra 55 Alihodžić.

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 30.000 maraka.

Realizacija ovog projekta je samo jedan u nizu primjera opredijeljenosti ove lokalne zajednice da stvara bolje uslove za djecu i starije osobe.

Radio AS