besplatni vaučeri za posjete kulturnim ustanovama u KS mladima koji pune 18 godina

Slijedeći dobru praksu, i ove godine mladi iz Kantona Sarajevo koji pune 18 godina, kao rođendanski poklon, dobit će besplatne vaučere za posjete kulturnim ustanovama KS.

U želji i s ciljem da se mladima približe kulturni sadržaji, već treću godinu Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo kulture i sporta KS realiziraju projekt popularizacije muzejskih i pozorišnih sadržaja. Kako poručuju iz ovih ministarstava, punoljetstvo je važan trenutak u životu, a Kanton Sarajevo želi da ga učini još posebnijim. 

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, prof. dr. Adna Mesihović i ministar kulture i sporta Kenan Magoda tim povodom upriličili su potpisivanja ugovora s predstavnicima kulturnih institucija, te dogovorili nastavak realizacije projekta. 

Ministrica Mesihović je istakla da je ovaj projekt samo jedan od koraka ka jačanju podrške mladima u Kantonu Sarajevo i da na taj način Ministarstvo želi da osigura da svi mladi ljudi imaju pristup obrazovnim i kulturnim resursima koji će ih inspirisati i osnažiti za budućnost. 

“Dragi mladi, s velikom radošću vas pozivamo da se prijavite i preuzmete svoje poklone. Ovo je projekt kojim želimo da vam čestitamo vašu 18. godišnjicu na poseban način. Kroz saradnju s Ministarstvom kulture i sporta KS, omogućili smo vam besplatan pristup bogatim kulturnim sadržajima našeg grada. Smatramo da kultura igra ključnu ulogu u razvoju pojedinca, te smo uvjereni da će vam ovaj poklon pružiti nezaboravna iskustva i nova znanja. Vaš doprinos zajednici je neprocjenjiv i radujemo se što možemo biti dio vašeg putovanja ka zrelosti. Čestitamo vam na ovom važnom životnom događaju i nadamo se da ćete uživati u svim priređenim sadržajima. Sretan rođendan,” kazala je Mesihović. 

Ministar Kenan Magoda je istakao da mu je drago što je Ministarstvo kulture i sporta s Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade dio ovog izuzetno važnog projekta za sve mlade u Kantonu Sarajevo, a prvenstveno za one koji postaju punoljetni. Naglasio je i da je mladima potrebno približiti kulturu u KS i da je siguran da će oni prepoznati značaj onoga što sve kulturne ustanove nude – razne muzejske i pozorišne sadržaje. 

“Ponosan sam na izuzetan napredak koji su ostvarile ustanove kulture u Kantonu Sarajevo. Možemo se pohvaliti da te ustanove imaju šta ponuditi. Mladi će kroz ovaj projekt imati priliku upoznati i svoje vršnjake sa sličnim interesovanjima, te se upoznati s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem naše zemlje. S ponosom možemo biti pandan zemljama regiona i Evrope,” istakao je ministar Magoda. 

Mladi rođeni 2006. godine koji pune 18 godina i žive u Kantonu Sarajevo, mogu se registrovati putem linka i dobiti osam besplatnih ulaznica za kulturne sadržaje. Ulaznice vrijede za Narodno pozorište, Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar, Kamerni teatar, ali i za Zemaljski muzej, Historijski muzej, Muzej Sarajeva te Muzej ratnog djetinjstva. 

Nakon registracije, mladi mogu preuzeti poklon set ulaznica uz predočenje ličnog dokumenta na kojem je naglašen datum rođenja u prostorijama Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, ulica Reisa Džemaludina Čauševića 1, kabinet broj 32, u roku od tri dana od registracije.

Radio AS