BHAAAS i Biblioteka UNSA donirali knjige Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju

Predstavnici Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i Biblioteka Univerziteta u Sarajevu donirali su knjige Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu.

Direktorica Centra Meliha Povlakić-Hadžiefendić zahvalila se donatorima te istakla važnost obrazovanja za djecu sa oštećenim sluhom i njihovu inkluziju u društveni život BiH, saopćeno je iz BHAAAS-a. 

“Ova donacija knjiga, naročito stručne literature, izuzetno nam je važna, jer će uveliko pomoći nastavnom osoblju kao i učenicima u njihovom obrazovanju”, kazala je Povlakić-Hadžiefendić.

Predsjednik BHAAAS-a prof. Ismar Volić podijelio je svoje zadovoljstvo što BHAAAS i Biblioteka Univerziteta u Sarajevu mogu pomoći u radu biblioteke Centra, te kazao da se radi o knjigama iz stručne literature ali i beletristike u kojoj će učenici zasigurno uživati.

Volić je istakao da je BHAAAS naročito zainteresovan za temu inkluzije u visokom obrazovanju u BiH, koju svi prvenstveno trebamo što bolje razumjeti da bismo mogli doprinijeti kvalitetnim rješenjima.

Meliha Povlakić-Hadžiefendić također je istakla važnost inkluzije u obrazovanju i kazala da djeca s oštećenim sluhom nailaze na poteškoće u svom studiranju zbog nerazvijenosti adekvatnog komunikacijskog sistema. 

“Istakla bih posebnu prepreku u provođenju obrazovne inkluzije djece s oštećenim sluhom, a to je nerazvijenost adekvatnog komunikacijskog sistema, što je preduslov za sticanje znanja gluhih i nagluhih učenika. Da bi se slušno oštećena djeca uspješno uključila u redovni obrazovni sistem, neophodno je ispuniti određene, kako objektivne, odnosno zakonske i organizacijske pretpostavke, tako i subjektivne pretpostavke. Važan korak je napravljen. Zakonski je dozvoljena inkluzija”, kazala je Povlakić-Hadžiefendić.

Također je rekla da se u novije vrijeme osjeća značajno poboljšanje u odnosu zajednice prema osobama oštećena sluha. Povećao se interes društvenog okruženja za učenje znakovnog jezika. Pružaju im se šanse da se upišu na fakultete. Postoji Ured za podršku studentima sa invaliditetom. 

“To je vrlo važno. Podrška za gluhe i nagluhe učenike treba biti prilagođena njihovim potrebama. Nagluhim učenicima potrebno je osigurati uslove za optimalno slušanje, te provesti prilagodbe koje će im omogućiti ravnopravno sudjelovanje u nastavi, a gluhim učenicima je potreban znakovni tumač kako bi mogli pratiti nastavu, individualizirani pristup te stručna pomoć u učenju. Nadamo se da će gluhim studentima biti pružena adekvatna podrška, te da će moći pratiti predavanja na visokoobrazovnim ustanovama, ravnopravno vršnjacima koji čuju, uključivati se u rasprave, sudjelovati u kooperativnom učenju i grupnim projektima, komunicirati s vršnjacima i studentskim službama”, kazala je Povlakić-Hadžiefendić.

Direktorica Biblioteka Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović Lendo također je podržala inicijativu BHAAAS-a vezano za donaciju knjiga, te istakla nadu da će se ovakve saradnje nastaviti i u budućnosti.

Inicijativa donacije knjiga pokrenuta je na naučnoj konferenciji “13. Dani BHAAAS u BiH”, koja se održala u junu ove godine u Sarajevu, a donacije su skupljene od članova BHAAAS-a i učesnika konferencije.

Radio AS