BHRT prodaje zemljište na kojem je planirana gradnja Kongresnog centra

Iz BHRT-a je ovih dana saopćeno da su zbog finansijskih problema prinuđeni na smanjenje broja uposlenih te rasprodaju zemljišta koje im pripada. Za Klix.ba iz BHRT-a detaljnije je objašnjena situacija radnika, te smo otkrili o kojem zemljištu je riječ.

“Broj smanjenja uposlenih prvenstveno se odnosi na nepopunjavanje radnih mjesta nakon odlaska radnika BHRT-a u mirovinu te će se fokus u narednom periodu staviti na interne preraspodjele uposlenih na BHRT-u”, kazali su nam iz BHRT-a.

Također, otkrivena nam je i tačna lokacija zemljišta koje će biti na prodaju.

“Što se tiče prodaje zemljišta u vlasništvu BHRT-a, riječ je o dijelu zemljišta koji će se pokušati prodati u saradnji s poreskim organima, u skladu sa regulacionim planom gdje je predviđena izgradnja kongresnog centra u općini Novi Grad”, rekli su iz BHRT-a.

Izgradnja Kongresnog centra Sarajeva, čija je prvobitna vrijednost procjenjivana na 300 miliona KM, trebala je započeti u blizini zgrade Općine Novi Grad, neposredno pored objekta Radio-televizije Bosne i Hercegovine još 2016. godine, ali zbog problema administrativne prirode, koji su bili usko vezani za upis vlasništva na BHRT, izgradnja još uvijek nije počela.

Podsjetimo, u nedavnom saopštenju BHRT – a navedeno je da su razmatrali Prijedlog mjera finansijske sanacije i konsolidacije koja se godinama suočava sa padom prihoda od RTV takse i nemogućnosti naplate prihoda koji ovoj kući pripada po Zakonu. Tako je u prošloj godini zabilježen pad prihoda od RTV takse u visini od blizu 800.000 KM, a kao posljedica blokade računa od Poreske uprave FBiH, BHRT je ostao bez 1.400.000 KM.

Neveli su, također da, kako bi obezbijedili rad ovog javnog servisa, menadžemnt BHRT-a napravio je plan smanjivanja broja uposlenih, pripremio niz konkretnih mjera štednje i nastavak aktivnosti na naplati svojih potraživanja koja su predmet sudskih postupaka.

“U planu je iznajmljivanje prostora te prodaja zemljišta koja je u vlasništvu BHRT-a”, navedeno je na kraju saopštenja Upravnog odbora.

Radio AS