Bilježi se nagli rast koncentracija polena alergenih biljaka u zraku

Polenska sezona je počela, a usljed naglog rasta koncentracija polena alergenih biljaka, na području Kantona Sarajevo sve su učestalije alergije kod stanovništva.

U zraku je prisutan polen graba, lijeske, borova, topole, vrbe, čempresa i brijesta, a u narednim danima se očekuje i pojava polena breze i hortikulturnih biljaka, zbog stabilizacije vremenskih prilika i više sunčanih dana tokom aprila.  

Izmjerene vrijednosti kretale su se do 487 polenovih zrna po metru kubnom zraka na mjernoj stanici Pofalići.
“Na osnovu podataka o trenutnim koncentracijama polena u zraku kao i zbog neopovoljnih klimatskih uslova koji su prognozirani, osobama koje su alergične na polen drveća se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine sa drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema, odnosno iznad gornje granice šume. Osobe sa sezonskim rinitisom, u slučaju promjene kliničke slike, trebaju se javiti nadležnom ljekaru”, navodi se u posljednjem izvještaju o prisustvu polena u zraku i njegovom utjecaju koji su iz Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić dostavili Ministarstvu komunalne priivrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Sve važne informacije u vezi sa prisustvom polena, kao i preporuke osobama koje pate od alergija, dostupne su na http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/.

Monitoring polena obezbjeđuje pomenuto resorno kantonalno ministarstvo, u saradnji s Centrom za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić.

Radio AS