Boone se susrela sa gradonačelnicom Karić: BiH je dio porodice EU-a

Francuska državna sekretarka u ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Laurence Boone izjavila je u utorak u Sarajevu kako je Bosna i Hercegovina dio EU porodice i kako što prije treba postati članica Europske unije, javlja Anadolija.

Laurence Boone, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, 6. i 7. marta, sastala se danas u Vijećnici sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

U kratkom obraćanju novinarima Boone je zahvalila gradonačelnici Karić na toploj dobrodošlici, ističući kako joj je zadovoljstvo biti u Sarajevu.

“Ono što želim reći danas jeste da je kandidatski status Bosne i Hercegovine u EU veoma važan svim članicama Unije“, kazala je Boone.

Dodala je kako se nada da će i brojni drugi zvaničnici EU-u doći u BiH i dati podršku i pomoć ovoj zemlji na putu ka EU.

“Bosna i Hercegovina je dio EU porodice i veoma je važno da što prije postane i članica. Učinit ćemo sve da pomognemo a sigurna sam da ćete i vi učiniti sve što je u vašoj moći da BiH što prije postane članica EU-a“, kazala je Boone.

Kratko se obratila i gradonačelnica Karić.

“Mi smo izuzetno zahvalni što imamo prijatelje širom svijeta. Danas mi je bilo zadovoljstvo ugostiti uvaženu ministricu koja je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status i na tom putu nam je potrebna sva moguća pomoć i podrška. Nadamo se da će prijateljstvo Bosne i Hercegovine i Francuske, Sarajeva i Pariza, biti sve jače i jače“, poručila je Karić.

Nakon susreta upriličena je šetnja Sarajevom do Saborne crkve, a Boone će nakon toga održati predavanje u Olimpijskom muzeju na temu “proširenje i uloga mladih u usvajanju reformi”.

Boravak Boone u Bosni i Hercegovini bio je prilika da se susretne sa političarima u Bosni i Hercegovini i ohrabrenje za provođenje suštinskih reformi na evropskom putu. Ona će podsjetiti na podršku Francuske u ovom procesu i želju da se ubrzo potpiše međuvladin sporazum o radu Francuske agencije za razvoj (AFD), koja će aktivno doprinijeti jačanju naših bilateralnih odnosa ali i provođenju evropske agende reformi i ekonomskom razvoju zemlje.

Ova posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Radio AS