Bosna i Hercegovina danas slavi 80. godišnjicu obnovljene državnosti

Na današnji dan, prije 80 godina, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu, položeni su temelji državnosti jedinstvene i nedjeljive Bosne i Hercegovine.

25. novembra 1943. godine donesena je odluka naroda BiH da njihova zemlja “koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”.

Značaj tog istorijskog datuma nemjerljiv je za državu Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njihovu zajedničku budućnost. Bosna i Hercegovina je očuvala svoju multietničnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive.

Ovaj veliki praznik naše domovine obilježavamo u nadi da će odluke ZAVNOBiH-a ostati trajni pečat državnosti naše zemlje bez obzira na sve njene prepreke.

Radio AS Sarajevo svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine!

Radio AS