Bratimili se Općina Stari Grad Sarajevo i Karşıyaka Izmir

Općina Stari Grad Sarajevo ima ukupno 28 pobratimskih općina i gradovoda širom svijeta, s obzirom da je danas potpisan sporazum o bratimljenju sa turskom općinom Karşıyaka Izmir. Ovim sporazumom je Karşıyaka Izmir postala deseta turska općina sa kojom Stari Grad ima bratski odnos.

“Načelnik Tugay i ja opredijeljeni smo da razvijamo naše odnose, da radimo na polju razmjene naših učenika i studenata, te kulturno-umjetničkih društava, ali i na drugim projektima. Naša saradnja dogovorena je za Dan državnosti BiH kada je načelnik Tugay učestvovao u paradi sa našim građanima i KUD-om Baščaršija kroz najužu jezgru i ovo danas je korak bliže ka našem povezivanju” dodao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Potpisivanju sporazuma u Općini Karşıyaka prisustvovali su i vijećnici Općinskog vijeća ove izmirske općine, te im je načelnik Hadžibajrić uputio poziv da posjete Stari Grad, te da zajedno radimo na projektima od interesa za obje općine.

Načelnik Tugay je istakao da je prilikom prošlogodišnje posjete Starom Gradu bio oduševljen gostoprimstvom, ali i projektima koje je vidio da su realizovani, te da je rado predložio Općinskom vijeću Karşıyake bratimljenje sa Starim Gradom.

“Znam da je načelnik Hadžibajrić tokom svojih manadata stekao zavidnu reputaciju i vidjeli smo da vas zaista narod puno voli. Rado bismo da sa nama podijelite svoja iskustva i da naučimo neke stvari od vas. Volio bih da naša saradnja ne bude samo na društvenom i kulturnom polju, nego i tehničkom i infrastrukturnom jer jedni od drugih možemo puno naučiti”, izjavio je načelnik Tugay.

Načelnik Tugay je najavio da će u Karşıyaka Izmiru otvoriti ured BiH i organizovati kurseve bosanskog jezika, kako bi što više približio vrijednosti BiH.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i Tugayev sin Atila Baysan, inače vijećnik u Općinskom vijeću Karşıyaka, te Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Nakon potpisivanja delegacija Općine Stari Grad sa načelnikom Karşıyake posjetila je mezar Zubeyde Hanim, majke Kemal paše Ataturka, Bulevar Ahmeda Kemala Baysaka, čuveni Planetarijum u Izmiru, te Centar za starenje.

Karşıyaka je treća po veličini općina u Izmiru koji ima 30 općina, od toga 15 gradskih. Karşıyaka je centralna općina i ima 350.000 stanovnika. Godišnji budžet ove općine je 45 miliona eura. U periodu od 1994.do 1999. godine načelnik ove općine bio je Ahmet Kemal Baysak, koji je 1994.godine dodijelio rahmetli predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću povelju za mir.

Radio AS