Brodvejski klasik “Blue Monday” 22. marta premijerno na sceni Narodnog pozorišta

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će u petak, 22. marta u 19:30 premijerno biti izvedena jazz opera “Blue Monday” kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića te uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić.

Kompozitor George Gershwin posebno se istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, brodvejske mjuzikle i holivudske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike.

U jazz operi “Blue Monday” uloge će ostvariti: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević, a dizajner svjetla je Moamer Šaković.

U sklopu premijernog izvođenja jazz opere “Blue Monday” bit će izvedena i opera buffa “Telefon” kompozitora Giana Carla Menottija, u režiji Aleksandra Nikolića te uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Fuad Šetić.

Prvo reprizno izvođenje je 23. marta s početkom u 19:30 sati. Ulaznice se mogu rezervisati putem web stranice NPS. Blagajna na dan igranja radi u dva termina: od 9 do 11 i 30 i od 15:30 do 19:30. Ostalim radnim danima radi od 9 do 15 sati.

Radio AS