Broj zaposlenih u Kantonu Sarajevo vraća se na nivo od prije pandemije

Kanton Sarajevo, prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, kanton je koji ima naveći udio u ukupnim javnim prihodima Federacije BiH, i to u iznosu nešto manjem od 2,1 milijardu KM naplaćenih javnih prihoda, što je 36,95 posto ukupnih javnih prihoda FBiH.

U odnosu na 2020. godinu, uprkos projekcijama pada javnih prihoda za 2021. godinu, javni prihodi KS veći su za 6,68 posto, odnosno prikupljeni javni prihodi u Kantonu Sarajevo u 2020. godini, kako nam je kazao ministar privrede KS-a Adnan Delić, iznosili su nešto više od 1,9 milijardi KM, a u 2021. godini oni su skoro 2,1 milijardi KM, te je ostvaren rast za preko 130 miliona KM.

“Što se tiče zaposlenosti u 2021. godini primijetan je pozitivan trend vraćanja izgubljenih radnih mjesta u pandemijskoj 2019. godini. Tako je broj zaposlenih u Kantonu Sarajevo na zadnji dan 2021. godine iznosio 143.366 zaposlenih osoba, što je više za 4.107 radnih mjesta u odnosu na 2020. godinu, kad je u KS bilo 139.259 zaposlenih. U odnosu na 2019. godinu, kad je počela pandemija, razlika je u 562 radna mjesta u korist 2019. godine u odnosu na 2021. i to je upravo projekcija o kojoj smo govorili prethodne godine. Nešto manje od 5.000 radnih mjesta izgubljenih tokom pandemije svedeno je na oko 500, što smatramo velikim uspjehom za naš kanton, a učinit ćemo sve da sva radna mjesta budu vraćena, ali i da se otvore nova, kvalitetna i konkuretna radna mjesta u Kantonu Sarajevo”, kazao je Delić.

Zadovoljan je Delić što su mjere koje su provodili tokom 2021. godine doprinijele poboljšanju poslovnog ambijenta u KS-u, s obzirom na to da su već na početku godine uradili izmjene takozvanog “korona zakona” i uspostavili fond za podršku privredi u sanaciji negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom, na osnovu kojeg su isplatili 21 milion KM podrške privredi.

“Prilagodili smo i razvojni program poticaja razvoja maloj privredi, uvodeći programe refundiranja i sufinansiranja troškova s ciljem stabilizacije i očuvanja likvidnosti poslovnih subjekata i radnih mjesta, povećali smo poticaje poljoprivrednoj proizvodnji na 6,1 milion KM, ukinuli pravdanje troškova nabavke sadnog materijala, otkupili poljoprivredne viškove iz 2020. godine, ukidanjem parafiskalnih nameta rasteretili privredu za 3,5 miliona KM, izdvojili pola miliona KM za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata – obrta, te izdvojili 4,2 miliona KM za uređenje poslovno – industrijskih zona”, sumirao je ukratko 2021. godinu Delić.

Podsjetio je Delić i na još neke značajne aktivnosti provedene u 2021. godini, a među njima su Izmjena i dopuna Zakona o šumama, Izmjena i dopuna Zakona o turizmu, a u pripremi je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno – privatnom partnerstvu KS i Nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu, Zakona o turizmu i Zakona o poljoprivrednim poticajima.

I u 2022. godini u ovom ministarstvu planiraju zadržati programe stabilizacijskog karaktera, a Delić je podsjetio kako je privrednicima na raspolaganju i kreditna linija od 110 miliona KM sa subvencioniranom kamatom i drugim povoljnim uslovima finansiranja.

klix.ba

Radio AS