Bulevar Ivice Osima dobio zeleno svjetlo, na potezu je Skupština Kantona Sarajevo

Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo je jednoglasno podržala inicijativu da se ulica Zvornička preimenuje u Bulevar Ivice Osima.

Prethodno je ova Komisija tražila dopunu materijala od Općine Novo Sarajevo shodno administrativnim i formalno-pravnim uvjetima za davanje naziva ulica.

Nakon dopune je održana sjednica na kojoj je odluka usvojena i potpisana te upućena prema Skupštini Kantona Sarajevo na usvajanje.

Upravo su zastupnici Skupštine Sarajevo sada na potezu budući da moraju izglasati inicijativu da se Zvornička ulica i zvanično preimenuje u Bulevar Ivice Osima.

Ukoliko i Skupština Kantona Sarajevo bude dala zeleno svjetlo, Općina Novo Sarajevo će pristupiti obilježavanju promjena naziva ulica te postavljanju tabli.

Inače, u ovoj ulici se nalazi i stadion Grbavica u čijoj je je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo nogometnu karijeru.

Podsjetimo, Osim je preminuo 1. maja 2022. godine, a nedugo nakon njegove smrti vijećnici Općine Novo Sarajevo pokrenuli su inicijativu o preimenovanju Zvorničke ulice.

(Klix.ba)

Radio AS