Čengić nakon pobjede: Starim Gradom neću vladati, već ću mu služiti

Irfan Čengić večeras se obratio javnosti nakon što je na današnjim prijevremenim lokalnim izborima izabran za načelnika sarajevske Općine Stari Grad.

Kao kandidat SDP-a kojeg su podržali NiP, NS, SBB i dio DF-a dobio je povjerenje 60 posto glasača, dok je njegov protukandidat Dženan Selimbegović dobio povjerenje 40 posto glasača.

Izlaznost je bila 30 posto, tj. glasalo je 10.000 građana. Selimbegović je bio kandidat SDA kojeg su podržali NES, SBiH i također dio DF-a. Čengić i Selimbegović su bili jedini kandidati.

Prema Čengićevim riječima, izlaznost jeste bila mala, ali je dobio više glasova nego kada je Ibrahim Hadžibajrić (NES) prvi put izabran za načelnika.

“Vodili smo pozitivnu kampanju i nismo nikoga blatili, dok smo mi trpili razne laži. Narod Starog Grada je podržao našu priču, teme i projekte. Stari Gradom se neće vladati, već ćemo služiti i vjerujem da će to građani prepoznati za 11 mjeseci i dati povjerenje da služimo u narednih četiri godine”, poručio je Čengić.

Kako je kazao, ne bi se kandidovao da se ne planira kandidovati na sljedećim lokalnim izborima.

“Pobijedili smo na skoro svim biračkim mjestima, osim na jednom, ali i prema njemu ćemo se ponašati kao i prema svim ostalim. Od sutra sam posvećen Starom Gradu”, zaključio je.

Njegov protukandidat Selimbegović i kantonalni zastupnik SDA Haris Zahiragić su mu čestitali na pobjedi te su zadovoljni ostvarenim rezultatom.

Prijevremeni izbori su uslijedili nakon što su građani na julskom referendumu opozvali Hadžibajrića sa pozicije načelnika. Načelnik je bio od 2008., kada je izabran kao kandidat SDA. U kasnijim izbornim ciklusima je biran kao kandidat SBB-a, NBL-a i NES-a.

Općinsko vijeće Starog Grada je donijelo odluku o održavanju referenduma nakon što je Hadžibajrić uhapšen u maju ove godine te je od tada u pritvoru. Hadžibajrić, njegov sin Seid, sekretarica Općine Stari Grad Alma Destanović, Elmedin Karišik i Emina Rogo su terete za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

(Klix.ba)

Radio AS