CIK jednoglasno usvojio odluku o opozivu Ibrahima Hadžibajrića

Centralna izborna komiisija Bosne i Hercegovine je danas na 58. redovnoj sjednici jednoglasno usvojila Odluku o opozivu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je predstavljen detaljni izvještaj o provođenju postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića te prijedlog Odluke kojom se utvrđuje da je postupak opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Hadžibajrić Ibrahima proveden u skladu sa zakonom te da je njegom mandat prestaje danom pravosnažnosti ove odluke.

Ermin Kos, šef Sektora za izbore i informacione tehnologije iznio je detaljan izvještaj u kojem je predstavio postupke koji su sprovedeni tokom postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad.

CIK-u je 8. avgusta 2023. godine dostavljena kompletna dokumentacija vezana za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo te u prilogu te dokumentacije je dostavljen i izvještaj komisije o provedenom postupku.

Dana 29. maja 2023. godine inicijativu za pokretanje opoziva podržalo je 23 vijećnika Općine. Kasnije, 12. juna, Općinsko vijeće je donijelo odluku o pokretanju postupka koji je proveden 27. jula.

Kos je saopštio da su redovni birači svoje pravo mogli ostvariti na 46 biračkih mjesta. Prema uvidu u rezultate glasanja za je bilo 3.785 birača, a protiv 1.050. Nevažećih je bilo 36 listića. Rezultati su pokazali da je 78,28 posto podržalo opoziv načelnika.

CIK je 29. juna uputio zahtjev Federalnom ministarstvu pravde za mišljenje da li je opoziv sproveden u skladu sa zakonom. U odgovoru Ministarstva je navedeno da je postupak proveden po zakonu.

Nakon detaljnog izvještaja CIK je jednoglasno donio odluku kojom se utvrđuje da je postupak opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Hadžibajrić Ibrahima proveden u skladu sa zakonom te da je njegom mandat prestaje danom pravosnažnosti ove odluke.

Radio AS