Crveni križ FBiH obilježio Međunarodni dan volontera , dodijeljana 24 priznanja

Svakog 5. decembra obilježava se Međunarodni dan volontera. Ove godine, taj datum obilježava se pod motom „Budi čovjek. Vjeruj u moć ljubaznosti“. Riječ je o sloganu koji se koristio i za Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca jer, kako su saopćili iz Crvenog križa FBiH (CKFBiH), vjeruju da su humanost i ljubaznost njihov najjači alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se suočavaju.

“I ove godine, cilj nam je ukazati na značaj volontera, kao i na njihov nemjerljiv doprinos u borbi sa poteškoćama sa kojim se naši sugrađani svakodnevno suočavaju. Više od 3.000 aktivnih volontera u Federaciji svakodnevno nas čini više nego sretnim. Oni su zaista ponos i stub naše organizacije jer su u službi humanosti 365 dana u godini. Njihova posvećenost je nepokolebljiva, a njihovo saosjećanje – nesumnjivo, nema granica. Ovo nam je posebno bitno ove godine kada Crveni križ u BiH bilježi 110 godina postojanja, a Crveni križ Federacije BiH 25 godina djelovanja”, istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera dodijeljena su i priznanja Crvenog križa Federacije BiH “Volonter godine”.

Ove godine, dodijeljena su 24 priznanja u devet kategorija. Riječ je o oblasti prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalnim uslugama, odgovoru na katastrofe i krizne situacije, promociji Crvenog križa i humanih vrijednosti, jačanju volonterske mreže te najboljem mladom volonteru.

Također, volonteri Crvenog križa FBiH organizirali su i Konferenciju mladih Crvenog križa FBiH koja okuplja zastupnike mladih iz cijele Federacije, a na kojoj je izabrano novo rukovodstvo mladih te su usvojeni strateški dokumenti za njihovo djelovanje.

Crveni križ Federacije BiH se zahvaljuje svim volonterima koji svoju humanu misiju provode uvijek i za svakoga, saopšteno je iz CKFBiH.

Radio AS