Dan sjećanja na ubijenu djecu: Zločinci su mališane ubijali s igračkama u rukama, na putu u školu, u potrazi za hranom…

Povodom obilježavanja 5. maja – Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995. godina, danas je ispred Spomen obilježja ubijenoj djeci upriličen prigodan program i polaganje cvijeća.

Cvijeće su položili članovi porodica ubijene djece, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i Željko Komšić, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te načelnici gradskih opština.

Program sjećanja na 1.601 dijete koje je ubijeno tokom agresije organizovali su Skupština i Vlada KS, zajedno sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Fikret Grabovica, predsjednik ovog udruženja danas je podsjetio da su djeca tokom agresije ubijana dok su išla u potragu za hranom i vodom, kada su odlazila u škole, na spavanju…

“U najvećem broju slučajeva, djeca su ubijana tokom igre, kada nije bilo borbenih dejstava. Zločinci su koristili te prilike i ubijalih ih granatama u skupinama od troje, četvero, petero, pa i šestero, na sankama, sa loptom, igračkom u ruci, i najčešće s osmijehom na licu”, kazao je Grabovica.

Potcrtao je da ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo najmlađoj populaciji tokom ospade, da na odgovarajući način moramo čuvati sjećanje na njih. Kako je rekao, treba čuvati istinu od zaborava, jer ko nema historiju, nema ni budućnost. Apelovao je da treba učiniti sve kako bi mladi mogli da žive u miru, da svoj život grade u prosperitetu i boljim okolnostima. Mladima je poručio da su budućnost Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

“Pred vama su mnogobrojni izazovi i obaveze, kako one individualne, tako i društvene, a na tom putu vjerovatno vas čekaju mnoge poteškoće. Kako bi se lakše ostvarilo sve ono što želite, bit će potrebno što bolje obrazovanje i znanje. Ono treba da bude vaše najjače oružje”, poručio je Grabovica mladima.

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. rekao je da podatak o 1.601 ubijenom djetetu govori o razmjerima zločina, a da se današnjom manifestacijom još jednom podsjeća šta su djeca preživjela tokom agresije, te kako su ubijana.

“Ja sam roditelj djeteta koje je ubijeno. Moja supruga i ja nemamo više nikoga, ali kada dođem ovdje, a pogotovo u naše Udruženje, razgovaram sa ostalim roditeljima ubijene djece, nađem smiraj… A kada danas na ovome mjestu vidim ovoliki broj naše djece, sve su ovo moja djeca, to je ono zbog čega opstajem sve ove godine”, naveo je Hodžić, izražavajući razočaranje što niko nije procesuiran za ubistva sarajevske djece.

Ministarstvo odgoja i obrazovanje Kantona Sarajevo je uzelo aktivno učešće u obilježavanju ovog zanačajnog datuma, te u saradnji s Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., pripremilo prigodan program koji su pratili brojni okupljeni građani.

U centralnoj manifestaciji pod nazivom „A bili su samo djeca“ učešće je uzelo 30 osnovnih i srednjih škola sa ukupno 1.200 učenika, te četiri predškolske ustanove.

Nakon njihovog programa, cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci položile su brojne delegacije svih nivoa vlasti, međunarodnih organizacija, udruženja…

Radio AS