Danas ispred OHR-a protest zbog najavljene odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu će danas od 19 sati biti održani mirni protesti povodom najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a pozivu na proteste pridružile su se brojne političke partije.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na proteste kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Pozivu su se pridružile Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF), Naša stranka, Pokret demokratske akcije (PDA), Stranka za BiH (SBiH), Narodni evropski savez BiH (NES), Narod i pravda (NIP)…

SDA je pozvala je članove, simpatizere i građane da se masovnim okupljanjem ispred zgrade OHR-a u Sarajevu suprotstave najavljenim odlukama Visokog predstavnika o izmjeni Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Najavljeno je da će predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas će u 14 sati održati vanrednu konferenciju za medije u prostorijama stranke.

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH“, navedeno je u saopćenju Demokratske fronte (DF).

Istakli su kako je građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva ”jedini preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”.

Pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se danas u 19 sati u što većem broju okupe ispred OHR-a i pošalju jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva.

“Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, navedeno je u saopćenju.

Iz Naše stranke su objavili da građansku BiH brane i na ulici, pozivajući sve članice i članove, simpatizere i simpatizerke da im se pridruže na pritestu ispred zgrade OHR-a.

“Ovo je borba za normalnu državu. Građanska BiH nas treba, pridruži se!”, naveli su u svom pozivu iz Naše stranke.

Iz SBiH-a su naveli da Bosni i Hercegovini ne trebaju dodatne etnoteritorijalne podjele koje su glavna kočnica napretka i trajni uzrok nestabilnosti, a posebno ne one koje će označiti granice budućeg trećeg entiteta.

“Nama treba jedinstvena i građanska Bosna i Hercegovina, buduća članica Evropske unije i NATO-a. Nametanjem izbornog zakona kakav je najavljen u medijima, Christian Schmidt bi izolovao Bosnu i Hercegovinu od Evrope, jer bi dodatno cementirao segregaciju”, navode iz ove stranke.

Iz stranke NES BiH pozvali su sve građane i članove NES-a da danas u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama.

Stranka NIP se pridružuje protestima i poziva građane okupeo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bi mirno i dostojanstveno poslali poruku “da se snažno protivimo daljim etničkim podjelama i štetnim rješenjima za BiH”.

Lider Političkog savjeta koalicije Zelenog pokreta i Socijaldemokrata BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je visokog predstavnika da današnje proteste građana shvati na pravi način – “ovo je upozorenje i posljednji mirni poziv očuvanju temelja Mirovnog sporazuma i jačanju Euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti”.

“Pozivamo vlasti i opoziciju da obezbjedi sigurnost i mirno održavanje opravdanog građanskog protesta i prestane sa neodgovornim populističkim ponašanjem”, naveo je Lagumdžija.

U svom građanima da se pridruže protestima, iz PDA su naveli:

“Ovo je vrijeme da svi zajedno pokažemo da ćemo se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji.”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, kako se nezvanično saznaje, u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS