Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo: Na području Vrela Bosne 112 vrsta ptica

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, od 1. do 5. juna na području Vrela Bosne bit će održana manifestacija “Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo”. Manifestacija je otvorena danas, na području Spomenika prirode “Vrelo Bosne”. 

Manifestacija je otvorena danas na području Spomenika prirode Vrelo Bosne.

“Danas je zvanično počela manifestacija, koju Ustanova prvi put u svojoj historiji organizira pod nazivom ‘Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo’. Želja nam da kroz održavanje ovakvih manifestacija informiramo i obično stanovništvo koliko su bitna zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo, odnosno da to nisu obična izletišta već da su to područja koja imaju prirodne i kulturno-historijske vrijednosti”, kazao je za Fenu direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

Naglasio je da su, s druge strane, zaista bitna stručna i naučna istraživanja te monitorinzi koje Ustanova redovno vrši.

Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo će biti obilježeni tako što će studenti s profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i Ornitološko društvo Naše ptice vršiti eksperimentalna naučna istraživanja na lokaciji Spomenika prirode Vrelo Bosne, uz učestvovanje učenika osnovne i srednje škole.

Na taj način će biti obilježen i Svjetski dan zaštite okoliša te predstavljeni rad i istraživački kapaciteti Ustanove i partnerskih institucija.

“Mi smo u suradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom iskoristili priliku da učenike Četvrte gimnazije sa Ilidže aktivno uključimo u ova istraživanja, a krajnji cilj je da se učenica jednostavno približi priroda i sve ono što zapravo posjedujemo u zaštićenim prirodnim područjima”, kazao je Jelešković.

(Fena)

Radio AS