Delegacija Saudijskog fonda za razvoj posjetila Univerzitet u Sarajevu i obišla gradilište u Kampusu

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj, koji podržava projekt izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, posjetila je danas Univerzitet u Sarajevu i obišla gradilište u Kampusu.

Delegaciju Saudijskog fonda, na čelu sa Hatimom Abdulmohsinom Alsaykhanom, direktorom Pravnog odjela Fonda, ugostio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Tema sastanka je bio izvještaj o dosadašnjim aktivnostima provedenim na projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, koji u punom iznosu od 22 miliona dolara finansira Saudijski fond za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

Sastanku su prisustvovali i Abdullah Alazzaz, viši savjetnik za finansijsko planiranje i budžetiranje, te Saleh Alobaid i Anas Alshehri, savjetnici za evropske projekte u pomenutom Fondu, kao i prof. dr. Tarik Zaimović, prorektor za finansije, prof. dr. Adnan Pašić, projektni menadžer Jedinice za implementaciju projekta, Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Lejla Hajro, direktorica Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa UNSA, Merisa Kurtanović, rukovodilac Finansijskog operativnog centra UNSA, Berina Smajlović-Doljančić, rukovodilac Pravne službe, te Aida Veladžić i Azra Kapetanović iz firme AVCON d.o.o. koja je imala ulogu u Tehničkoj asistenciji na projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Izvještaj o aktivnostima je prezentirao prof.dr. Adnan Pašić, koji je i tvorac idejnog projekta Biblioteke UNSA.

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj je izrazila zadovoljstvo zbog započetih radova na izgradnji Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, te su po završetku sastanka obišli gradilište.

Zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od 22 miliona dolara, projekt izgradnje i opremanja biblioteke Univerziteta u Sarajevu na lokalitetu Kampusa, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu.

Biblioteka će biti smještena na prostoru od oko 14.000 metara kvadratnih i bit će dostupna za više od 22.000 korisnika.

Realizacijom ovog projekta, Univerzitet u Sarajevu postat će vlasnikom zdanja, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Radio AS