Delić: Za 25. novembar poklanjamo domovini pola miliona mladih sadnica

U Kantonu Sarajevo, zvanično je počela velika akcija pošumljavanja u okviru koje je planirano zasađivanje najmanje 500.000 sadnica različitih kultura drveta.

Nosilac projekta je preduzeće KJP „Sarajevo-šume“. Ministar privrede KS Adnan Delić, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca KS Nijaz Skenderagić i direktor KJP „Sarajevo-šume“ Samir Omerović na konferenciji za medije kazali su da projekat ima veliki ekološki, ekonomski, ali i edukativni značaj – buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline.

“Našoj domovini, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine – 25.novembra, želimo da poklonimo 500.000 novih sadnica, koje će ostati trajno dobro generacijama koje dolaze. Cilj nam je i da na ovaj način obilježimo ovaj značajni datum i dan koji će naša djeca pamtiti”, pojasnio je ministar Delić.

Također je potrebno, dodao je, da svi ulože trud kako bi pronašli odgovore na ekološku krizu, posebno zagađenost zraka koja je u Sarajevu iz godine u godinu sve izraženija.

Benefiti akcije su i ekonomski, jer, kako je ministar Delić kazao, žele obnoviti i fond repromaterijala za drvnu industriju.

“Akcija će imati poseban edukativni karakter jer će u njoj učestvovati oko 3.500 učenika srednjih škola i oko 2.000 studenata s Univerziteta Sarajevo, uz asistenciju stručnjaka iz Sarajevo šuma”, naveo je Delić.

U tom smislu je direktor Omerović kazao da svi danas u BiH mogu da se ponose što smo, kako je kazao, baštinari važnog ne samo državnog, nego i planetarnog resursa, a to su šume koje su zajedno s okeanima rezervoari kiseonika.

U jesenjem dijelu, naveo je, planirano je pošumljavanje na površini od 100 hektara, a učestvuje oko 8.000 učesnika.

Udruženje poslodavaca KS je nosilac ideje akcije pošumljavanja, a Skenderagić kaže da je cilj da se svi građani Kantona Sarajevo okupe na jednom projektu gdje ćemo raditi nešto što je korisno za dobrobit zajednice i budućnosti djece, jer su šume i voda najveće blago ovih prostora.

Poziv za učešće u akciji jesenjeg pošumljavanja dobila su i planinarska i lovačka udruženja s područja KS, kao i svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, zainteresovane organizacije i udruženja građana.

Radio AS