Delmas, Uk i Čengić zasadili stablo lipe u Aleji ambasadora

U Aleji ambasadora, u općini Stari Grad, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, načelnik Općine Irfan Čengić i ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Francois Delmas zasadili su stablo lipe, čime je nastavljena tradicija koja traje više od 20 godina.

Premijer Uk je istakao da i na ovaj simboličan način jačamo veze s prijateljima naše zemlje.

“Današnji događaj je i službeno moja prva posjeta novom načelniku Općine Stari Grad. U narednom periodu razgovarat ćemo na koji način da zajedničkim snagama, Kanton i Općina, poboljšamo uslove i revitaliziramo Darivu. Ne samo kada je u pitanju šetalište, nego i korito Miljacke”, rekao je Uk.

Ambasador Delmas je rekao da mu je čast što je imao priliku biti dijelom ove lijepe tradicije, dodavši da je Francuska prva zemlja koja je imala ambasadora u BiH.

“Bilo je to prije 30 godina u Sarajevu, za vrijeme opsade. Od tada su francuski ambasadori uvijek bili tu, a ova lipa predstavlja divan simbol našeg prijateljstva”, rekao je Delmas.

Načelnik Čengić je kazao kako je jako važno razvijati odnose s jednom od dvije najvažnije članice Evropske unije. 

“Drvo koje smo zasadili bit će podsjetnik ne samo prijateljstva između Francuske i BiH, već i mandata ambasadora Delmasa u našoj zemlji. Drago mi je što je sa nama i premijer Uk, jer planiramo da zajedno s Kantonom dodatno ulažemo u ovo područje i napravimo ga za sve generacije”, rekao je Čengić.

Radio AS