Diplomatski bazar ove subote u Sarajevu

Diplomatski zimski bazar u organizaciji diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održan u subotu, 3. decembra, u Sarajevu, a prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima širom zemlje.

Bazar će pružiti priliku građanima Bosne i Hercegovine i međunarodnoj zajednici da se okupe i zajedno uživaju u kulturnim i kulinarskim specijalitetima širom svijetu te prikupe finansijska sredstva za pomoć djeci i mladima u Bosni i Hercegovini.

Diplomatski zimski bazar je neprofitna organizacija koja pomaže djecu, mlade ljude kao i njihove porodice širom Bosne i Hercegovine.

Gry Reinertsen, članica Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara (Norveška), podsjetila je da pomažu one koji se nalaze u teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji te djecu sa fizičkim ili mentalnim poteškoćama.

“Zimski bazar daje priliku svim našim posjetiocima da uživaju u različitim kulturama i hrani iz zemalja širom svijeta. Ove godine ćemo imati 40 ambasada i međunarodnih organizacija koje će učestvovati u Bazaru. Ove godine su nam se pridružile i neke nove zemlje poput Njemačke, Alžira, Azerbejdžana, Australije i Jevrejske zajednice. Pored toga, imamo preko 40 izlagača iz nevladinih organizacija”, pojasnila je Reinertsen.

Izlagači će ponuditi egzotične, domaće i strane proizvode, savršene za poklone.

Reinertsen se dotakla i dječijeg kutka.

“Više međunarodnih škola osiguralo je ‘escape roomove’, zid za penjanje, zamak za skakanje, različite eksperimente i mnoge druge zanimljive sadržaje za najmlađe. Naš inkluzivni kutak će omogućiti da sva djeca, bez obzira na njihove sposobnosti i mogućnosti, uživaju u Bazaru”, kazala je Reinertsen.

Anna Jewell, članica Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara (MMF BiH), kazala je da će na Bazaru biti i aukcija koju će voditi Udruženje Pomozi.ba, gdje se možete nadmetati za vaučere za odmor i putovanja, sportske suvenire poput potpisanog dresa Edina Džeke, šešira popularnog bosanskog pop pjevača i haljine sa Sedmice mode iz New York-a.

“I ove godine, kao i ranije, na aukciji ćemo imati dostupan potpisan dres Edina Džeke i na tome smo mu zahvalni. I ove godine, Pomozi.ba nastavlja primati donacije putem kreditnih kartica i SMS-a. Potrebno je samo da posjetite njihovu web stranicu ili da sa vašeg mobilnog aparata pozovete 17040 i donirate dvije konvertibilne marke”, pojasnila je Jewell.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS