Dječiji parlament Općine Novi Grad promovisao projektne aktivnosti u okviru projekta ”Grad/Općina po mjeri djeteta”

Ususret Međunarodnom danu djeteta, koji se obilježava 20. novembra, danas je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo predstavljen dio programskih aktivnosti koje se realiziraju u okviru projekta ”Grad/Općina po mjeri djeteta”. Projekt je podržala Općina Novi Grad Sarajevo, a njegovu realizaciju vrši Udruženje ”Naša djeca” Sarajevo.

Zehra Salman, koordinatorica programa ”Grad/Općina po mjeri djeteta”, kazala je da je za budućnost naše djece potrebno pružiti što kvalitetnije obrazovanje, kao i potaknuti dječiji aktivizam na način koji radi njihovo Udruženje ”Naša djeca” kroz projekat ”Grad/Općina po mjeri djeteta”.

“Danas imamo događaj koji smo upriličili povodom Međunarodnog dana djeteta, jer znamo da je prije 33 godine donesena Konvencija o pravima djeteta i jedan od četiri principa Konvencije jeste učešće djece i njihov glas. Predstavit ćemo revijalnu promociju dječijeg aktivizma u Općini Novi Grad Sarajevo i mislim da ova djeca i Dječiji paralment Općine Novi Grad Sarajevo mogu biti odlična prilika da i druge zajednice i druga djeca budu uključena u društvene procese koji se dešavaju u njihovoj lokalnoj zajednici”, kazala je Salman.

Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, kazao je da je Općina uvijek otvorena za djecu i za one ljude koji rade ovako dobre projekte.

“Smatramo da Udruženje ”Naša djeca”, a posebno Dječiji parlament Općine Novi Grad Sarajevo rade dobar posao i mi smo sa njima provodili projekte koji su vrlo važni za Općinu. Ušli su u neke akcione planove, kao i u Strategiju Općine Novi Grad Sarajevo. Nijedna općina nije pružila podršku ovom projektu, te se iskreno nadam da će u budućnosti doći do toga. Mi odrasli ne vidimo šta djeci fali, zato smo pozvali djecu i formirali Dječiji parlament”, kazao je Delalić.

Nedim Šehić, učenik IX razreda OŠ ”Meša Selimović”, kazao je da su djeca budućnost, te da ih treba stimulisati, kao i adekvatno informisati o svojim pravima, ali i obavezama.

Radio AS