Do 15.00 sati glasalo 1.164.261 birača, izlaznost 35 posto

Na redovnim biračkim mjestima u sklopu Općih izbora u Bosni i Hercegovini do 15.00 sati glasalo je 1.164.261 birača ili 35 posto, što je, prema ocjeni Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), zadovoljavajući odziv, odnosno izlaznost.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je još jednom pozvao sve državljane Bosne i Hercegovine s biračkim pravom, koji dosada nisu izašli na glasanje da to učine i iskoriste svoje demokratsko pravo do 19.00 sati, do kada su biračka mjesta otvorena.

“Nažalost, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mjestu. To se desilo na biračkom mjestu na Grbavici u Sarajevu”, kazao je Arnautović na pres-konferenciji na kojoj je predstavljen tok izbornog procesa do 15.00 sati.

Dodao je kako su u vezi s tim, bila privremeno zatvorena biračka mjesta – 139A015 i 139A014, MZ ‘Grbavica I’ te da će glasanje na tim biralištima biti produženo za dva sata.

Po njegovim riječima, CIK BiH je dosada zaprimio 35 prijava/prigovora koji su u međuvremenu dostavljeni općinskim/gradskim izbornim komisijama.

Istovremeno, za kršenje izborne šutnje evidentirane su 23 prijave/prigovora, a kada se radi o sigurnosnim aspektima, agencije za provedbu zakona evidentirale su, odnosno prijavile ukupno 31 događaj, od čega sedam za remećenje javnog reda i mira i dva krivična djela.

Referirajući se na medijske upite za osnovne izborne jedinice Doboj i Zvornik, Arnautović je kazao da je do prekida u radu biračkog mjesta 083B034 od 08.10 do 09.00 sati došlo usljed svađe jednog posmatrača i člana Biračkog odbora.

“Samo dva prigovora je primila Gradska izborna komisija Zvornik do 15.30 sati i u ovoj osnovnoj  izbornoj jedinici, prema našim saznanjima, nema vanrednih dešavanja”, precizirao je.

Predsjednik CIK-a BiH je u kontekstu osnovne izborne jedinice Doboj podsjetio na incident/konflikt jednog od birača s posmatračem OSCE-a (ODIHR-a), navodeći da je ova izborna jedinica do 15.30 sati zaprimila tri progovora.

CIK BiH, kako je kazao, ne raspolaže informacijama o vanrednim dešavanjima u drugim izbornim jedinicama, osim tekućih, manjih problema koji se ‘u hodu’ riješavaju u koordinaciji s izbornim komisijama.

Naveo je, također, kako za biračko mjesto 007B051 u Bosanskom Novom, koje danas nije otvoreno, nema novih informacija, te da se u rješavanje situacije u vezi s izbornim nezakonitostima (pokušaj unošenja popunjenih glasačkih listića) uključeni su policija i Tužilaštva.

U osvrtu na rad izborne administracije, Arnautović je kazao kako glasanje i brojanje glasova nadzire više od 60.000 akreditiranih posmatrača.

“Najveći broj, više od 50.000, su posmatrači političkih subjekata koje akreditiraju općinske/gradske izborne komisije u Bosni i Hercegovini, dok je CIK BiH je akreditirao 3.720 posmatrača iz 77 organizacija”, kazao je Arnautović.

Na Općim izborima u BiH koji se održavaju danas na glasačkim listićima nalaze se imena 7.258 kandidata. Pravo glasa ima 3.368.666 državljana Bosne i Hercegovine koji će glasati za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Parlamentarnoj skupištini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini RS te skupštinama kantona.

U povodu održavanja Općih izbora formirana su ukupno 5.903 biračka mjesta – 5.418 redovnih i sedam u odsustvu ili lično (radi se o raseljenim osobama unutar BiH), te 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 352 mobilna tima, kao i 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 15 zemalja. 

Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 KM.

FENA

Radio AS