Dodijeljene stipendije mladima u Kantonu Sarajevo koji se školuju za deficitarna zanimanja

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore o dodjeli stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. Ova inicijativa ima za cilj podržati mlade ljude i osigurati da buduća radna snaga bude adekvatno obrazovana, kako bi ključni sektori industrije imali mogućnost uposliti neophodan stručni kadar.

Stipendije je dobilo 108 učenika učenika prvog razreda, 106 učenika drugog razreda, te 121 učenik trećeg razreda. Ukupni iznos stipendije za svakog učenika iznosi 1.300 KM.

Današnjoj svečanosti, upriličenoj ovim povodom, prisustvovao je i Rusmir Pobrić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

U nastojanju da podrži i promoviše obrazovanje u oblastima s nedostatkom kadrova, Ministarstvo je u školskoj godini 2023/2024. dodijelilo ukupno 335 stipendija srednjoškolcima koji se usmjere na deficitarna zanimanja III stepena.

Ovo je još jedan izraz posvećenosti Ministarstva podršci učenicima, potičući ih na izbor deficitarnih zanimanja, s ciljem unapređenja stručnosti i olakšavanju puta prema njihovom budućem zaposlenju.

“Ovo je treća godina za redom da stipendiramo sva tri razreda učenika u srednjim stručnim školama Kantona Sarajevo koje obrazuju učenike za deficitarna zanimanja. Mi na ovaj način privlačimo izvrsnu djecu da se školuju za zanimanja potrebna tržištu, jer oni će biti naši budući majstori, vješti radnici koji će donijeti novu vrijednost našem društvu. Fokusiramo se na prepoznata zanimanja, koja su ključna za održavanje konkurentske radne snage na tržištu rada. Nastavljamo poduzimati konkretne korake kako bismo osigurali da naša djeca dobiju ne samo obrazovanje već i prilike za izgradnju uspješne i održive budućnosti. Ovo je dio sistemske brige za djecu u Kantonu Sarajevo”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ovi mladi ljudi obrazuju se za zanimanja koja su visoko tražena na tržištu rada, poput elektroenergetičara, elektromehaničara, elektroinstalatera, operatera na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, instalatera centralnog grijanja, vodoinstalatera, zavarivača, stolara, bravara, mesara, cvjećara-vrtlara, prerađivača mlijeka, mehaničara hidraulike i pneumatike, keramičara-podopolagača, molera-farbara, rasadničara, hemijskih čistača, autolimara, autolakirera, obrađivača materijala na CNC mašinama, operatera na CNC mašinama, frizera, krojača, pomoćnog krojača, knjigovezaca, reklamnih grafičara, kuhara, pomoćnih kuhara i tapetara.

Radio AS