Osmanović: Dogovoreni konkretni koraci za realizaciju projekta “Dnevna bolnica za PTSP”

Nakon što je prethodno Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost za pokretanje projekta osposobljavanja “Dnevna bolnica za PTSP” u okviru JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo, danas je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović održao radni sastanak s direktoricama Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov i Psihijatrijske bolnice KS Ingom Lokmić-Pekić.

Riječ je o sastanku na kojem su precizirani daljnji koraci realizacije projekta „Dnevna bolnica za PTSP“, čija je ukupna vrijednost 300.000,00 KM, a koju će finansirati Vlada KS putem Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Ministar Osmanović je pojasnio kako su danas načelno dogovoreni naredni koraci izgradnje „Dnevne bolnice za PTSP“, a sve u cilju poboljšanja psiho-fizičkih uslova braniteljske populacije.

“Potpisivanjem sporazuma o izgradnji ‘Dnevne bolnice za PTSP’, krenuli smo u realizaciju projekta, tačnije rješavanje formalno-pravnih uslova za osposobljavanje mjesta, gdje će biti zbrinuti naši branitelji koji nose traume i stres iz rata i za koje smatramo da će im ova ustanova koristiti i u vidu resocijalizacije u društvu. Izuzetno sam zadovoljan saradnjom koju imamo s institucijama s kojima zajednički provodimo ovaj projekt, ali idejama za poboljšanje usluga krajnjim korisnicima”, istakao je ministar Osmanović.

Stvaranje sigurnog i inkluzivnog okruženja za branitelje, te holističkog pristupa liječenju, kroz specijaliziranu skrb i podršku, osobama koje pate od PTSP-a potrebni su kako bi se razumjelo individualno iskustvo traume i kako bi se pružila odgovarajuća podrška braniteljskim kategorijama.

Radio AS