Dogradonačelnica Margetić sa bh. astronomima o trebevićkom opservatoriju

Zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić primila je u Vijećnici Teu Temim i Amela Durakovića, vrhunske astronomske stručnjake koji trenutno rade na prestižnim svjetskim naučno-istraživačkim ustanovama.

Prijemu je prisustvovao i Dino Đipa, član projektnog tima za obnovu astronomske opservatorije na Trebeviću.

 U fokusu današnjeg susreta bio je projekat obnove trebevićke opservatorije na čiju se obnovu i restauraciju čeka skoro 30 godina.

“Aktuelna gradska administracija pokrenula je ovaj važan proces kako bi ponovo u funkciju stavili ovaj svojevrsni simbol Trebevića i Sarajeva, koji je bio okosnica popularizacije i razvoja astronomije u BiH. Opservatorij nije samo infrastrukturalni projekat. To je važna investicija u obrazovanje, nauku, turizam”, istakla je Margetić.

Tea Temim i Amel Duraković zahvalili su Gradu Sarajevu na pokretanju ovog važnog projekta za razvoj nauke, a pogotovo astronomije za koju u javnosti postoji veliko interesovanje, posebno među mladima. Spremni su svojim znanjem i zalaganjem pomoći projekat obnove, kao i da pomognu da se na Univerzitetu u Sarajevu uvede izučavanje astronomije i osposobljavanje mladog naučnog kadra u ovoj najstarijoj nauci.

Tea Temim je angažovana na prestižnom Univerzitetu Princeton i NASA-inom projektu, trenutno najvažnijem astronomskom projektu u svijetu – slanje u svemir i aktiviranje James Webb Space Telecope-a. Temim je već ranije učestvovala u kampanji za obnovu nekadašnjeg trebevičkog svjetionika, kako bi Astronomsko društvo Orion ponovo dobilo svoj dom i, tako, uz predavanja, radionice, škole…, omogućilo svim ljubiteljima svemira da otkrivaju njegove tajne.

Amel Duraković, koji se školovao na nekim od najprestižnijih univerziteta u Evropi, izrazio je želju da se vrati u BiH i bude prvi profesor na obnovljenoj Katedri za astronomiju i astrofiziku na PMF-u Univerziteta u Sarajevu.

Nakon prijema u Vijećnici, bh. astronomi su zajedno sa dogradonačelnicon Margetić obišli lokaciju opseravtorije koja se nalazila na samoj liniji odbrane grada.

Radio AS