Dvije osobe sa invaliditetom na stručnom osposobljavanju u Općini Centar

U junu 2021. godine načelnik Srđan Mandić je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja „Život sa Down sindromom“ Federacije Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o problemima sa kojima se susreću osobe sa Down sindromom, ali i načinima kako im lokalna zajednica može pomoći. Tada je, između ostalog, istaknut problem zaposlenja osoba sa Down sindromom. Načelnik Mandić je obećao da će Općina Centar postati lokalna zajednica koja će pružiti jednake mogućnosti za sve.

Tim povodom, danas je u Općini Centar načelnik Mandić potpisao ugovore o stručnom osposobljavanju sa dvije osobe sa invaliditetom, od kojih jedna sa Down sindromom što znači da će u narednih šest mjeseci one sticati radno iskustvo neophodno za budući radni angažman.

“Drago mi je što će ovi mladi ljudi biti ovdje i sarađivati sa nama. Moja vrata su im uvijek otvorena. Međutim, ovo ne treba i ne smije biti stvar dobre volje. Moramo sistemski riješiti pitanje zaposlenja osoba sa Down sindromom i osoba sa invaliditetom. Mi ne žalimo ni vrijeme ni materijalna sredstva kako bi pomogli”, naglasio je načelnik Mandić.

Općina Centar je prošle godine pokrenula niz projekata i aktivnosti na pomoći osobama sa invaliditetom, ali i njihovoj inkluziji.

Udruženju za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Općina je dala na korištenje veći i adekvatniji prostor za rad. Započeta je izgradnja prvog inkluzivnog parka, u nacrtu je pravilnik za stipendiranje učenika sa invaliditetom osnovnih i srednjih škola, a pored toga u planu je mapiranje škola, odnosno ispitivanje arhitektonskih i informacijskih barijera u školama kako bi se one otklonile.

 Amila Džebo, koordinatorica kluba mladih „Neka, ja ću“ koji djeluje pri Udruženju „Život sa Down sindromom“ FBiH se zahvalila načelniku Mandiću što je uvažio inicijativu, ali i ispunio obećanje.

“Načelnik Mandić je na prvom sastanku dao obećanje, a evo danas naš član potpisuje ugovor. Veoma smo zahvalni na opredjeljenju Općine Centar da podrži osobe sa Down sindromom u njihovim nastojanjima da obezbijede egzistenciju. Ovo bi trebala biti pozitivna praksa u svim gradovima i lokalnim zajednicama. Općina Centar se među prvima uključila u ovakav vid podršku. Svi bi trebali imati jednake prilike i mogućnosti. Ustanove koje djeluju u sistemu države su prve koje bi trebale da omoguće osobama sa Down sindromom priliku da žive od svoga rada”, istakla je koordinatorica Džebo.

Anes Kujović će u narednih šest mjeseci biti na stručnoj obuci u Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport. Kako je kazao, raduje se upoznavanju sa kolegama, ali je i obećao da će biti maksimalno posvećen poslu i radu sa građanima. Za kraj je istakao da se nada da će mu iskustvo dobro doći u pronalasku stalnog posla.

Radio AS