Dvije predstave Andraša Urbana biće izvedene u okviru petog Sarajevo Festa

Reditelj u fokusu petog Sarajevo Festa je Andraš Urban, jedan od najboljih regionalnih režisera, a publika će imati priliku pogledati dvije njegove predstave u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

U ponedjeljak, 27. novembra, u 19 sati ansambl Novosadskog pozorišta izvest će predstavu “Neoplanta” inspirisanu romanom Lászla Végela, a u petak, 1. decembra u 20 ansambl pozorišta Kostolanji Deže izvest će predstavu “Poetika šutnje”.

“Neoplanta” je furiozna predstava o haosu naših identiteta – jesmo li Zapad ili Istok? Centralna Evropa ili Balkan? Predkapitalističko ili postsocijalističko društvo? Jesmo li nacionalisti ili kosmopoliti? To je i predstava o pozorištu samom – je li pozorište politika ili je politika pozorište? “Neoplanta” je dobitnica Sterijine nagrade i dvostruki laureat BITEF-a.

U predstavi igraju: Gabriela Crnković, Blanka Horvat/Emina Elor, Agota Ferenc, Silvia Križan, Fani Dupak/Judit Laslo/Bea Sekelj/Lea Blaško/Agota Siladji, Ištvan Kereši, Daniel Husta, Atila Nemet, Arpad Mesaroš, Zoltan Širmer i Gabor Pongo.

“Predstava ‘Poetika šutnje’ je počela da se radi kao ‘Poetika slušanja’ i kao svojevrsni nastavak predstave ”Poetika gledanja’ u kojoj smo se bavili vizuelnošću teatra. Ovdje smo željeli da se bavimo onim što čujemo, sa tonom i zvukom, ali je realnost to pretvorilo u jednu drugačiju priču, u priču o poetici šutanja. Htio sam da se bavim stanjem koje prethodi artikulisanom govoru, ali je postalo mnogo aktuelnije baviti se onim što slijedi, a to je post-jezik”, izjavio je Urban.

U predstavi igraju: David Buboš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš i Andrea Verebeš.

Ulaznice za predstave moguće je rezervisati putem e-maila blagajna@sartr.ba te kupiti na blagajni SARTR-a,po cijeni od 15 KM+ svakim radnim danom od 10 do 16, a na dan predstave od 18 sati.

Podsjećamo publiku da će Sarajevo Fest 2023. biti otvoren 26. novembra s početkom u 19 sati u Kamernom teatru 55 koncertima nagrađivanog Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom maestra Radeta Radovića i koncertom za dvije violine i glas Ivane Đurić i Zanina Berbića.

Ulaznice za koncerte moguće je rezervisati putem e-maila eastwest@eastwest.ba te kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 svakim radnim danom od 10 do 12 i od 16 do 20 sati.

Radio AS