Ekonomski fakultet u Sarajevu obilježava 70 godina postojanja i uspješnog rada

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) obilježava 70 godina postojanja i uspješnog rada.

EFSA će platinasti jubilej obilježiti u toku ove sedmice nizom aktivnosti pod nazivom “Sedam dana za 70 godina”. Tako je danas organizirano druženje sa predstavnicima medija, nakon čega je dekanesa Jasmina Selimović otvorila izložbu “EFSA kroz vrijeme” i ,”EFSA izdavaštvo”, a predstavljena je i publikacija “Monografija 1952-2022”, koja svjedoči o radu EFSA od osnivanja do danas.

“Mi smo jedan od najstarijih fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu, a kad je riječ o ekonomskim fakultetima u BiH, sasvim sigurno najstariji Ekonomski fakultet”, istakla je Selimović.

U okviru obilježavanja 70. godišnjice najavljene su promocije knjiga, konferencije za studente, akademsku zajednicu, događaj regionalnog karaktera koji će okupiti dekane javnih ekonomskih fakulteta gdje će diskutovati o budućnosti obrazovanja. Dan fakulteta i centralna svečanost je 14. oktobra, a sedmica završava brucošijadom, zabavom za studente prve godine, a ove godine je to 70. generacija.

“U skladu sa svojom vizijom, EFSA želi postati prestižna i uticajna visokoškolska ustanova u jugoistočnoj Evropi, u oblasti poslovanja i ekonomije, promovirajući povezanost i dinamičan dijalog o društvenoj odgovornoj politici s vodećom ulogom zajednice visokog obrazovanja. Vrijednosti koje nas vode u postizanju tih ciljeva su visok kvalitet svih naših procesa, akademska izvrsnost, odgovornost prema različitim segmentima društvene zajednice, integritet i otvorenost, a ostvareni kvalitet rezultat je dugogodišnjeg zajedničkog rada”, navela je Selimović.

Dekanesa EFSA se odgovarajući na novinarska pitanja osvrnula i na okolnosti u kojima inflacija uzela maha u cijelom svijetu. Vrlo je izvjesno, kako je rekla, da mi do kraja 2023. godine nećemo doći do onog nivoa inflacije, odnosno vratiti se na onaj nivo kao što je bio prije godinu i po dana. Ono što, prema njenim riječima, našim vladama na različitim nivoima predstoji jeste osmišljavanje i implementacija mjera koje mogu pomoći stanovništvu.

“Svjedoci smo da mi sada imamo vrlo visoku inflaciju, u augustu 16,8 posto, a to je u krajnjoj liniji rezultat nedostatka aktivnosti kada je riječ o implementiranju mjera koje mogu kontrolisati inflaciju. Očigledna je razlika između nas i regiona, odnosno zemalja regije koje su implementirale određene mjere. I oni imaju dvocifrenu inflaciju, ali ne ovako visoku kao mi. Makroekonomska kretanja ukazuju da će se do kraja godine pod uticajem vanjskih faktora inflacija malo stabilizirati, ali vlade moraju uraditi svoj dio posla, a ne čekati da nam to neko izvana riješi”, istakla je Selimović.

EFSA kao javna visokoškolska ustanova, kako je dodala, ne može biti izuzeta od dešavanja u BiH i regiji gdje postoji problem s odlivom radne snage i gdje se čitave porodice iseljavaju.

“Mi smo različitim aktivnostima, prije svega kvalitetom studija i ove godine uspjeli biti vrlo blizu broju studenata koje smo imali prošle godine i to je neki mali pad, kad je riječ o prvom ciklusu. Što se tiče drugog ciklusa, na nivou smo kao i lani. Vjerujem da se trud i rad isplate i mi ćemo se truditi da i dalje ostanemo mjesto prvog izbora”, dodala je Selimović.

FENA

Radio AS