Evropska sedmica borbe protiv pretilosti: Prevencijom do sprečavanja

Savremeno javno zdravstvo suočeno je s pandemijom hroničnih nezaraznih bolesti. To se objašnjava sve većom industrijalizacijom i ekonomskim razvojem, te globalizacijom tržišta prehrambenih proizvoda, što je uzrokovalo promjene u načinu života, naročito smanjenju fizičke aktivnosti i promjenama tradicionalnih prehrambenih navika.

Nepravilna prehrana uz sjedilački način života i posljedičnu pretilost, vodeći su etiološki faktori rizika za razvoj brojnih hroničnih oboljenja. S druge strane, pravilnom prehranom i umjerenom fizičkom aktivnošću moguće je prevenirati pretilost, očuvati zdravlje i spriječiti razvoj niza bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, hipertenzija, moždani i srčani udar, inzulinska rezistencija, dijabetes tip II, neke vrste karcinoma (debelog crijeva, maternice, dojke,..), depresija, osteoporoza – kaže Maja Jonjić – Trifković, nutricionistica INZ-a.

Nutricionistica INZ-a kaže da se savjeti za pravilnu prehranu sastoje od nekoliko jednostavnih pravila. Prehrana treba biti raznolika, raznobojna i sezonska, a potrebno je voditi računa da se ne pretjera s količinom dnevno unesene hrane.

Radio AS