Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i IOM ozvaničili saradnju

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Jasmin Ahić i šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laura Lungarotti potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji.

Ahić je nakon potpisivanja istakao da memorandum predstavlja osnovu buduće institucionalne saradnje koja će fakultetu omogućiti da kao partner učestvuje u procesima koje je IOM definisao u svojoj strategiji za BiH za period od 2022. do 2025. godine.

“Naši studenti će biti na raspolaganju u svakom segmentu djelovanja IOM-a, posebno kad su u pitanju ljudska prava i što kvalitetniji put unutar samih migracijskih procesa, a naročito u oblasti ilegalnih migracija”, naveo je Ahić.

Lungarotti je izjavila da je potpisivanje memoranduma posebno važno jer Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije obrazuje profesionalce u oblasti sigurnosti – od Granične policije, Službe za poslove sa strancima do tužilaštava.

Dodala je da je to za IOM prilika da podijeli svoja iskustva i znanje, ali i da uči od akademske zajednice o najnovijim istraživanjima u ključnim oblastima.

Uzajamno je izražena nada da će se saradnja odvijati u širokom spektru oblasti i na obostranu korist.

Radio AS