FASADA: Umjetnici BiH i svijeta u naselju Višnjik oslikat će pet murala

Festival “Fresh Air Sarajevo Displays Art” (FASADA), posvećen produkciji, obrazovanju i promociji savremene ulične umjetnosti, počinje 2. septembra. Umjetnici iz BiH i svijeta će se posvetiti revitalizaciji naselja Višnjik u kojem će oslikati pet murala.

Direktor Festivala Benjamin Čengić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i Renad Čelik uime grupe “Garden of Dreams” na konferenciji za medije su predstavili bogat program Festivala koji će okupiti umjetnike iz BiH, regije, ali i svijeta.

“Vizija FASADA Festivala je pretvoriti Sarajevo u galeriju na otvorenom, te doprinijeti pozitivnoj transformaciji lokalne zajednice kroz umjetnost koja zagovara očuvanje prirode, ravnopravnost i solidarnost”, kazao je Čengić.

Treće izdanje Festivala dizajnirano je kroz tri programa: umjetnički program u okviru kojeg će biti oslikano pet murala u naselju Višnjik, obrazovni program u okviru kojeg će biti realizirano nekoliko razgovora sa umjetnicima i jedna dvodnevna radionica.

“Planiramo i diskurzivni program posvećen diskusijama i prezentacijiama, a cilj je promišljanje načina na koje urbana kultura može transformisati zajednicu”, naveo je Čengić.

Ministar Magoda je pružio podršku mladim i kreativnim ljudima, ne samo moralnu već i finansijsku podršku, te kazao da Ministarstvo kulture i sporta KS u kontinuitetu prati njihov izražaj kroz kulturu.

“Mladima trebamo davati što više podrške, medijske i finansijske, jer oni to zaslužuju. Otvaramo novu dimenziju našeg Sarajeva, a gradu je potrebna alternativna scena. Sa ovim mladim ljudima pokazujemo tu kreativnu stranu Sarajeva”, kazao je Magoda.

Najavio je da će budžet resornog ministarstva biti povećan narednih godina za poticaj mladih i kreativnih ljudi.

Osim oslikavanja murala, u Galeriji Manifesto biće upriličena i izložba pod nazivom “Catching lines” na kojoj će biti predstavljeno više od 80 grafitera iz cijelog svijeta.

Izložba je nastala zahvaljujući partnerstvu sa nomadskom galerijom Where Next Gallery, čiji kolektiv dolazi iz Velike Britanije.

Ipak, ovo je samo jedno od pet partnerstava koja obilježavaju Festival, a Čengić je najavio i saradnju sa Street Art festivalom iz Mostara, DUK Festivalom iz Češke, organizacijom Sarajevo Matinee, kao i Garden of dreams.

Renad Čelik najavio je zabavni dio programa koji će biti održan na dan otvorenja Festivala, na Ciglanama u tunelu. Osmišljen je kao autentični spoj ulične umjetnosti i muzike. Počinje od 12.00 pa do ponoći, tako će, kako je naglasio, tunel pretvoriti u središte urbane kulture.

Kroz line nastup crtanja grafita, predstavit će se više od 20 svjetskih grafitera iz Amerike, Hrvatske, Srbije i BiH, koji će ostaviti svoj trag u tunelu.

Ove godine na festivalu, koji će biti otvoren do 10. septembra, gostuju i umjetnici iz Evrope, kao što je umjetnica Mandioh koja dolazi iz Španije, Iota iz Beglije, Ivas iz Nizozemske, Skio iz Francuske, a Endo iz Srbije.

Radio AS