FBiH: Inspekcija u martu izvršila 1.155 nadzora nad formiranjem cijena i marži

U provođenju kontrola nad formiranjem cijena i marži, shodno odlukama Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena utvrđivanjem maksimalne visine marže za naftne derivate i 17 grupa pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, tokom marta je izvršeno 1.155 inspekcijskih nadzora i konstatovane su nepravilnosti.

Za iste će biti uručeno 430 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 352.800 KM, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove pozivajući se na sublimirane rezultate sa svih deset kantonalnih inspekcija.

Subjektima kod kojih su uočena blaga odstupanja izdato je 137 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Od ukupnog broja, federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori izvršili su 153 nadzora i utvrdili 82 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 159 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 148.850 KM.

U svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade FBiH, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su i 94 kontrolna nadzora.

Najveći broj nadzora izvršili su inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (290) i Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona (273), a najveći broj prekršajnih naloga izdali su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (159).

Ukupan raspoloživi broj federalnih tržišnih, turističko-ugostiteljskih inspektora (12) od početka marta prioritetno je usmjeren na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača te kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove obratila se i kantonalnim inspekcijskim organima za podršku po zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH i implementaciji važećih odluka Vlade.

Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijen , a kazne su propisane članom 14. Zakona u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 250 KM do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičko lice.

Prekršajni nalozi se izdaju u skladu s članom 54. Zakona o prekršajima.

Radio AS