Festival Sarajevske večeri muzike počinje 13. maja koncertom pijaniste Simona Trpčeskog

Bosanskohercegovačka publika će od 13. do 23. maja na festivalu Sarajevske večeri muzike imati priliku da uživa uz zvuke najpoznatijih djela klasične muzike u izvedbi svjetskih umjetnika današnjice, pijaniste Simona Trpčeskog i klarinetistu današnjice Andreasa Ottensamera.

Predsjednik Music Arts Foundation (MAF) i umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Ališer Sijarić i solista Simon Trpčeski, danas su na konferenciji za medije predstavili bogat program 29. SVEM-a.

Po riječima Verbera, na festivalu uvijek nastupaju neki od najvećih svjetskih umjetnika, a njihovi nastupi u svjetskim dvoranama uvijek bivaju ispraćeni ovacijama publike.

“Mnogi od tih svjetskih umjetnika koji dolaze na SVEM nisu poznati na ovim našim prostorima, ali je zato uz pomoć njih i njihovih gostovanja Sarajevo poznato u svjetskim agendama”, kazao je, pored ostalog, Verber te naglasio da će ljubitelji klasične muzike zasigurno uživati u programu.

U ambijentu koncertne dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, na koncertu otvorenja ovogodišnjeg Festivala će sa Sarajevskom filharmonijom nastupiti pijanista Simon Trpčeski, pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića, koji će se predstaviti popularnim djelom iz opusa Sergeja Rahmanjinova.

“Radujem se kao malo dijete što sam u Sarajevu prvi put sa koncertom u profesionalnom angažmanu. Ali ne mogu da vjerujem da sam opet ovdje nakon 30 godina i mog nasupa na Malom šlageru u Zetri. Nisam iznenađen toplinom i gostoprimstvom naroda BiH i to može uvijek biti dopunska motivacija za svakog umjetnika, ali i za svakog čovjeka”, prisjetio se Trpčevski, umjetnik, pijanista koji je svirao u najvećim dvoranama svijeta.

Iako je počeo sa harmonikom, a s obzirom na to da makedonska muzika ima izuzetnu moć, vjerovao je da ukoliko se priđe profesionalno i sofisticirano, sa kompozitorske strane, bilo koja kompozicija može stajati rame uz rame sa klasičnom muzikom.

To je pokazao i njegov projekt “Makedonisimo” sa sofisticiranim aranžmanima makedinskih kola i nekoliko pjesama. Imali su mogućnost da projekt predstave koncertima u 15 država u svijetu, ali i našoj regiji.

Sijarić i Tuce su naveli da će na koncertu otvorenja, isprva Sarajevska filharmonija izvesti najpopularniju simfoniju Ludwiga van Beethovena, a zatim i kompoziciju za simfonijski orkestar internacionalno afirmiranog suvremenog bosansko-hercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića.

Pored koncerata za solistu i orkestar, na SVEM-u će biti održano i niz koncerata za kamerne sastave vrhunskih izvođača u koncertnoj dvorani “Cvjetko Rihtman”, počevši koncertom violistice Etleve Karadže i pijanistice Sonje Radojković, a u nastavku će ići na putovanje kroz historiju baroknih, neoklasicističkih i suvremenih kompozicija koje će izvesti sarajevski gudački kvartet SA Sinfonietta u sastavu Tamara Arsovski – violina, Alma Dizdar – violina, Aida Deljkić – viola i Belma Alić – violončelo.

Muzičko putovanje kroz historiju bit će završeno koncertom pod nazivom Muzika svijeta internacionalno poznatog RomAn Dua – oboistice Sanje Romić i gitariste Zorana Anića, koji će putem posebno odabranog programa i aranžmana najaviti ljeto uz tradicionalne zvuke Španije, Brazila i Kube.

Koncert zatvaranja će biti održan 23. maja i to u čast 100 godina Sarajevske filharmonije, na kojem će nastupiti jedan od najvećih klarinetista današnjice – Andreas Ottensamer, koji već godinama ne napušta sami vrh liste svjetskih klarinetista, a virtuozitet i muzički profesionalizam od nedavno počinje ispoljavati i u ulozi dirigenta.

Andreas Ottensamer će kao senzacija ovogodišnjeg festivala nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo uz Sarajevsku filharmoniju i rezidentnu dirigenticu SVEM-a Samru Gulamović.

Široj javnosti će ponuditi jedno od najljepših kompozicija za klarinet – Sonatu za klarinet i orkestar kompozitora Johannesa Brahmsa u orkestraciji Luciana Beria.

Radio AS